"Pod Tuđmanovim vođstvom ostvarena najveća dostignuća"

Premijer Hrvatske i lider HD Andrej ;Plenković ;ocenio je da su pod vođstvom prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana ostvarena najveća dostignuća.

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

14:25

Foto: Tanjug, arhiva

"Pod njegovim vođstvom zajedno smo ostvarili najveća dostignuća - nezavisnost, međunarodno priznanje i pobedu u Domovinskom ratu", napisao je Plenković na Fejsbuku povodom 17. godišnjice smrti prvog predsednika samostalne Hrvatske.

Prethodno su delagacije hrvatskog Sabora i HDZ-a položile vence na Tuđmanov grob na zagrebačkog groblju Mirogoju.

Posle polaganja venaca, Plenković je novinarima rekao da je siguran da bi Tuđman danas bio zadovoljan činjenicom da je Hrvatska ostvarila većinu strateških zadataka i nacionalnih ciljeva koje je on postavio.

"To je slobodna zemlja, koja ima zaokružen teritorijalni integritet, zemlja koja je demokratska, zemlja u kojoj se smanjuju podele i stvara se atmosfera tolerancije. Hrvatska je ujedno čvrsto utemeljena u zapadne temeljne vrednosti kojima je i on težio, a to su pre svega ideja slobode, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava", rekao je hrvatski premijer.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Davor Bernardić, koji je bio u delegaciji parlamenta, izjavio je da je Tuđman zaslužan što je antifašizam temelj hrvatskog Ustava, ali je, kako je rekao, ostao i gorak ukus privatizacije iz devedesetih godina.

On je rekao da je Hrvatska pravu afirmaciju doživela posle 2000. godine, u vreme vlade pokojnog premijera i lidera SDP-a Ivice Račana. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: