"Rešiti smrt gardista institucionalno, bez zlupotreba"

Zaštitnik građana Saša Janković ističe zabrinutost usled politizacije predistražnog postupka o smrti dvojice gardista i izmeštanja tog postupka van institucija.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.12.2016.

13:13

Foto: Tanjug, arhiva

''Očekujući i pozivajući da se predistražne radnje, posle svih ovih godina, okončaju uspešno, Zaštitnik građana poziva da se smrt vojnika i bol porodice ne zloupotrebljavaju za diskreditaciju bilo koga kroz tabloide ili na drugi način i da se slučaj rasvetljava institucionalno, kroz nadležne organe i procedure kako bi istina bila čista i nepobitna'', navedeno je u saopštenju Zaštitnika.

Zaštitnik građana i ovaj put izražava puno poštovanje porodicama Jakovljević i Milovanović, sa čijim članovima je i sam, mimo medija, razgovarao pre više od pet godina i bezrezervno podržava njihovo pravo na punu istinu.

Zaštitnik takođe u potpunosti uvažava nalaze nezavisne državne komisije kojom je pre 12 godina predsedavao advokat Boža Prelević, te rezultate dva kasnija veštačenja u inostranstvu koji ukazuju da je gardiste ubila treća osoba i zbog čega je postupak do danas i ostao otvoren, navedeno je u saopštenju.

"Činjenica je, međutim, da posle 12 godina, u momentu kada je u celoj javnosti viđen kao predsednički kandidat na skorim izborima, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić biva pozvan u Policiju radi davanja iskaza, a da prethodno nisu pronađeni nikakvi novi dokazi i činjenice već je privatna specijalizovana firma odavno poznate okolnosti prikazala u kompjuterskoj animaciji", naveo je Janković.

Nedopustivo spori predistražni postupak treba da se nastavi prikupljanjem novih dokaza, stav je koji je i Zaštitnik građana davno iskazao porodicama dvojice gardista.

Međutim, umesto da to urade organi koji su ovlašćeni i dužni da rešavaju ovakve slučajeve, roditelje je pred medijima primio predsednik Vlade Aleksandar Vučić i formirana je nova državna komisija koja će raditi ono što je pre 12 godina uradila prethodna - ali što ne može da bude prihvaćeno na sudu jer dokaze izvode i cene nadležni organi, a ne komisije, navedeno je u saopštenju.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: