"Evropa nema budućnost ako ne zna kako da reši krizu"

Direktor Direktorata za planiranje politika Saveta Evrope Matjaž Gruden izjavio je da ako Evropa nema viziju kako prevazići trenutnu krizu nema budućnost.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

23:49

Foto: Thinkstock

Upitan o činjenici da u Evropi jačaju populističke i nacionalističke političke opcije, on je kazao da ne postoje politički stavovi koji nisu legitimni dok se ne pređe određena granica, što prave populisti.

"Oni sebi daju za pravo da menjaju pravila demokratskog ponašanja i sprečavaju normalno funkcionisasnje demokratije. To se pojavljuje u dosta evropskih zemalja i to jeste problem, ali to ne znači da pitanje kojima se bave populisti nisu ozbiljna i realna pitanja", rekao je Gruden agenciji Tanjug nakon završetka drugog dana skupa "Beogradski dijalozi".

Prema njegovim rečima, populisti imaju podršku jednog dela biračkog tela, jer su njihovi glasači razočarani onim što svakodnevno doživljavaju, a pri tome se materijalno, ekonomski i politički osećaju marginalizovanim.

"Populisti im daju opasna i pogrešna rešenja za važne teme i progresivne demokratske snage sa leve i desne strane treba da reaguju", rekao je Gruden.

Drugog dana četvrtih "Beogradskih dijaloga" učescnici su diskutovali na temu "Evropa između nacionalizma, populizma i proširenja: Ima li Evropa koncept i viziju za budućnost".

Među govornicima današnjeg skupa, koji je bio zatvoren za javnost, bili su šefica tima za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević, direktor Direktorata za planiranje politika pri Savetu Evrope Matjaš Gruden, bivši ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas, ekspert za nemačko - srpske odnose Aleksandar Ivkovac, bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

"Beogradske dijaloge" organizovali su Beogradski fond za političku izuzetnost i Forum Srbija Nemačka, u saradnji sa Vilfred Martens centrom za evropske studije, a uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: