Erdogan enigma za EU, sve veća dilema šta je sledeći potez

EU suočena s dilemom kako da se odnosi prema vidljivim znakovima autoritarnosti u Turskoj i sačuva dogovor koji je Evropu spasao još većeg migrantskog talasa.

Izvor: B92, Telegram.hr

Petak, 09.12.2016.

12:00

Erdogan enigma za EU, sve veća dilema šta je sledeći potez
Foto: GettyImages

Nakon masovnog obračuna Ankare s navodnim zaverenicima u neuspelom puču, raste pritisak na evropske parlamente da zauzmu stav, piše "Vol strit džornal".

Evropske vođe razmatraju uvođenje simboličnih mera na samitu koji će se održati u decembru.

Takav bi postupak odgodio sukob s Turskom za sledeću godinu, kada se u nekoliko evropskih zemalja održavaju izbori u kojima populističke, antiimigrantske stranke i one koje su protivnici EU već utiču na diskurs, prenosi Telegram.hr.

Posledice propalog puča, u kojem je poginulo 270 ljudi, jesu čistke u vojsci, javnom sektoru i političkoj opoziciji u Turskoj. Prema državnoj novinskoj agenciji, više od 36.000 ljudi je uhapšeno, a njihove uloge u propalom puču još se istražuju. Kao reakciju na te događaje Evropski parlament privremeno je zatražio zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom koji traju celu deceniju.

Ministar spoljnih poslova Holandije Bert Koenders kaže da će zamrzavanje samo formalizovati status kvo. Razgovori su, pojašnjava, ionako komatozni, bez izgleda da se stvori ikakav napredak u novim područjima u narednim mesecima.

Upitana o mogućnosti zamrzavanja pregovora s Turskom, nemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je slično: neće biti otvaranja novih poglavlja u skorije vreme. Javna podrška Turskom pristupanju EU je niska i u Evropi i u Turskoj. Poslednjih su meseci turski zvaničnici i predsednik Redžep Tajip Erdogan sugerisali da bi Turska mogla da napustii pregovore, najduže od svih zemalja s kojima EU pregovara.

Bez obzira na to, reakcija Ankare na mogućnost zamrzavanja pregovora bila je oštra. Erdogan je pretio da će napustiti dogovor o migrantima koji je postignut u martu. Deo tog dogovora bilo je i ubrzavanje pregovora o članstvu, zajedno s milijardom dolara pomoći i mogućnosti putovanja u EU bez vize za turske državljane. Osim novca, malo je toga ostvareno.

Propadne li ovaj sporazum, mogao bi se ponoviti prošlogodišnji scenrio u kojem je milion migranata došlo u EU iz Turske. Evropski zvaničnici upozoravaju i da bi zamrzavanje pregovora s Turskom prekinulo važne linije komunikacije. Evropi je potrebna Turska. Ne samo zbog migrantske krize, već i borbe protiv terorizma i saradnje oko energetike.

Neki stručnjaci kažu da izjave iz Unije o tome kako neće biti otvaranja novih pregovora i ne moraju dovesti do najgorih posledica.

“EU ne mora u potpunosti da prekine pregovore. Neotvaranje poglavlja je mnogo blaža mera, koja kasnije lako može postati stroža. Bilo bi pametno zauzeti stav koji će odgovarati zahtevima javnosti i koji će izgledati dobro na papiru”, rekao je Stiven Blokmans, stručnjak za spoljnu politiku.

Retorika će se zbog izbora u Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj u narednim mesecima još pooštriti i sukob sa Erdoganom čini se neizbežnim. Kako bi izbegla migrantski haos i prekid saradnje na području bezbednosti, EU bi mogla da pokuša da stvori novi strateški odnos s Turskom, koji bi zamenio pregovore o članstvu.

Mogao bi biti ponuđen poboljšani carinski sporazum i strateško partnerstvo na područjima migracije, bezbednosti i energetike.

”Vreme za to još nije sazrelo. Odnosi će prvo morati da se pogoršaju, kako bi mogli da se poboljšaju”, kaže Blokmans.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: