Tusk: Zaboravite Nemačku, Poljska može da sruši EU

Poljska ima istu moć kao i Nemačka u Evropskoj uniji i sudbina EU zavisi od poljske vlade podjednako kao što zavisi od nemačke vlade na čelu sa Angelom Merkel.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.12.2016.

08:50

Tusk: Zaboravite Nemačku, Poljska može da sruši EU
Foto: GettyImages

To je izjavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je u intervjuu za nedeljnik "Polska" optužio Jaroslava Kačinjskog, bivšeg premijera i lidera vladajuće Partije prava i pravde da o Evropskoj uniji govori na najgori mogući način, te da često šalje negativne signale Briselu što podriva kredibilitet Poljske kao pouzdanog partnera, prenosi "Politiko".

"U situaciji kad neka zemlja ima svog predstavnika na najvišoj poziciji u Evropi i zlovoljna je zbog toga, ona ne može da bude tretirana sasvim ozbiljno i to je ovde problem", rekao je Tusk aludirajući na svoje dugogodišnje nesuglasice sa predstavnicima aktuelne poljske vlasti.

Na kraju krajeva, budućnost EU zavisiće od "dobre volje i jasne solidarnosti njenih članica - uključujući Poljsku, a ne samo jednog lidera", rekao je Tusk odgovarajući na pitanje da li misli da je nemačka kancelarka Angela Merkel poslednja nada za liberalne demokratije u Evropi.

On je ocenio da će uloga Nemačke rasti posle odluke Britanije da izađe iz EU i pobede Donalda Trampa u SAD, ali je upozorio da ne može jedna osoba pojedinačno da zaštiti EU, ili demokratiju od nestabilnosti i šokova sa kojima se povremeno suočavamo.

Njegov glavni zadatak je, kako je dodao, da spreči da Poljska postane izolovana na periferiji Evrope u slučaju da se EU raspadne za deset godina.

Tusk je dodao da se na sastancima u Briselu veoma trudi da ukaže da ponašanje Varšave "nema nikakve veze sa time šta Poljaci misle o Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: