Ivanović tražio da EU promeni pristup prema Makedoniji

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zatražio je da EU promeni pristup prema evrointegraciji Makedonije, koji se, kako je ocenio, pokazao kao neproduktivan.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

17:30

Default images
Foto: Thinkstock

"Samo deblokadom evrointegracije Makedonija će izaći iz začaranog kruga političkih kriza i nepoverenja", rekao je predsednik na sastanku sa ambasadorima zemlja EU u Skoplju.

Po rečima Ivanova, dosadašnji pristup EU Makedoniji nije pomogao da se izgradi viši nivo političke kulture i kulture kompromisa i političkog dijaloga, kao i poštovanja institucija.

Kabinet predsednika Makedonije je saopštio da je Ivanov rekao da očekuje da odmah posle prevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju, EU i zemlje članice na konkretan način pomognu da evropska agenda i realizacija neophodnih reformskih procesa postanu prioritet, i da pomognu s nacionalnim pomirenjem.

Evropski ambasadori su, kako se ističe, pozdravili pozive makedonskog predsednika za nacionalno pomirenje i saglasili se da je pomirenja najhitnija od svih urgentnih reformi u Makedoniji.

Pored aspiracija Makedonije za članstvo u EU, na sastanku Ivanova i ambasadora zemalja EU bilo je reči i o izbegličkoj i migrantskoj krizi i odnosima Makedonije sa susednim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: