Jak zemljotres tresao Balkan, epicentar u Hrvatskoj

Zemljotres jačine oko pet stepeni po Rihteru potresao je Balkan. Najviše se osetilo u Hrvatskoj, gde je i epicentar potresa, kao i u BiH.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.12.2016.

14:14

Default images
Foto: Thinkstock

Seizmološki zavod Srbije saopštio je da je epicentar zemljotresa bio na ostrvu Čiovu, nekoliko kilometara udaljenom od Splita, na dubini deset kilometara ispod površine tla. Poslednji podaci pokazuju da je zemljotres bio jačine 4,8 stepeni Rihterove skale.

Potres se, osim u Splitu, osetio u celoj srednjoj Dalmaciji, javlja hrvatski portal "Indeks".

Građani Splita su izašli na ulice, pojedine zgrade su evakuisane, a na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vide naprsline na ulicama.

Zemljotres se osetio i na Braču, Omišu, Makarskoj, Solinu, Šibeniku i Korčuli.

"Sedeli smo u kući, odjednom je nastala velika buka, a nakon toga je počelo tresti. Sve živo se treslo u kući, 6 sekundi je trajalo i sve jače i jače iz sekunde u sekundu. Šok veliki", rekao je čitalac "Indeksa" iz Solina.

"Kuvala sam ručak i u jednom trenutku sam čula jaku buku i kredenac se počeo tresti. Na jednom prozoru je puklo staklo", javila je "Jutarnjem" stanovnica naselja Ravne Njive u Splitu.

Meštani kažu da je zemljotres bio kao detonacija, jak i kratkotrajan, a na Fejsbuku komentarišu da je potres bio toliko jak da su odmah izašli iz kuća.

Čitaoci B92.net kažu da su se jaki potresi osetili i u Herceg Novom.

Mediji javljaju da su i meštani Sarajeva osetili potrese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: