Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA

Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 09.12.2016.

08:04

Centar BG u
Foto: Thinkstock

Ti rezultati objavljeni su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pišu "Večernje novosti".

U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice.

Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad. navodi list.

Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane "Nikola Tesla A i B", koje rade punom parom, ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti.

Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu, jer se tamo "teže" diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sredu je dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013.

Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku.

"Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane, zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece", kaže Šoštarić.

Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sredu je bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju.

U ovom periodu godine, zbog grejne sezone, kada se uključe toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice.

Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je "čistila" zgusnuti smog, ali do srede nije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance.

Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, lekari savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri.

Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena.

Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: