Jeremić: Dobrodošlica u Srbiju - policija došla po mene

Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić pozvan je da dođe u prostorije SBPOK u svojstvu građanina, radi prikupljanja obaveštenja o slučaju "Gardisti".

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

16:34

Jeremić: Dobrodošlica u Srbiju - policija došla po mene
Foto: Tanjug

Jeremić je poziv objavio na svom nalogu na Tviteru, a zasad nije poznato da li se odazvao pozivu u kome se navodi da se "odmah javi" policiji.

Jeremić se posle četiri godine vratio iz Njujorka za stalno u Beograd, a ovaj poziv prokomentarisao je rečima: "Dobrodošlica u Srbiju - policija dolazi u stan da me privede. Interesantno..."

Kako se navodi u pozivu, Jeremić bi trebalo da se "odmah po prijemu poziva" javi u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku.

Takođe, navedeno je da će u slučaju neodazivanja biti prinudno odveden.

U pozivu se navodi i broj predmeta "KTN 295/08", pod kojim, prema dostupnoj dokumentaciji Ustavnog suda, jeste zaveden slučaj poznat kao "Gardisti", kada su 5. oktobra 2004. godine na stražarskim mestima na Topčideru, pod još nerazjašnjenim okolnostima stradala dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Skraćenica KTN se koristi pri zavođenju predmeta kada u Tužilaštvu za predmete ne znaju ko je učinilac krivičnog dela, odnosno kada se govori o NN licu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija nije privodila Jeremića, ali da je njegovom advokatu uručen poziv.

Jeremića su prethodnih meseci u medijima pominjali kao potencijalnog kandidata na predsedničkim izborima u Srbiji. Međutim, početkom nedelje je doveden i u vezu sa slučajem "Gardisti".

Advokatica porodice dvojice gardista Olgica Batić je, nakon objavljivanja nove forenzičke 3D rekonstrukcije događaja, rekla da očekuje da se u tom slučaju sasluša i Jeremić.

Ona je na konferenciji za medije navela da je bivši načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno rekao da mu je nejasno kako to da ga je o pogibiji gardista prvi obavestio Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Batićeva je rekla i da se taj podatak "nije krio" i da su advokati porodica stradalih gardista tražili da se Jeremić sasluša, ali da ne znaju da li je to Tužilaštvo učinilo.

Kako je objavljeno, Jeremić je u trenutku pogibije dvojice gardista civilno služio vojni rok u Tadićevom kabinetu.

U međuvremenu, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je porodice nastradalih gardista i obavestio ih da će biti doneta odluka o formiranju komisije koja će se baviti činjenicama u vezi s pogibijom njihovih sinova.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Iako je vojna istraga tvrdila da su se vojnici međusobno ubili, kasnija istraga, ali i sudska veštačenja, pokazali su da je njih likvidiralo treće lice.

Bivši šef diplomatije Srbije i predsednik CIRSD Vuk Jeremić preselio se u Njujork kada je stupio na funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Ove godine kandidovao se za mesto generalnog sekretara UN, ali je u trci završio drugi iza Portugalca Antonija Gutereša.

Nakon toga je objavio da se vraća u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: