Oštra rasprava o platama poverenika i zaštitnika građana

Na sednici Skupštine Srbije se tokom rasprave o budžetu vodila oštra rasprava o plati i radu poverenika za informacije, ali ponovo i o zaštitniku građana.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

12:28

Oštra rasprava o platama poverenika i zaštitnika građana
Foto: Tanjug, arhiva

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) su iznosili stav da su plate poverenika i zaštitnika građana neprimereno velike i da bi ih trebalo smanjiti, dok je opozicija govorila da vladajuća većina "vodi besramnu kampanju" protiv onih koji te institucije vode samo zato što dobro rade svoj posao i ukazuju na loš rad vlasti.

Rasprava se povela jer je na dnevni red stigao amandman poslanika SNS kojim se traži smanjenje plata povereniku.

Opozicija je ukazivala da se plata ne može smanjti kroz predlog zakona o budžetu već izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja odnosno izmenama Zakona o zaštitniku građana.

Predsednica Skupštine i poslanici SNS Maja Gojković rekla je da je plata poverenika izuzetno velika i da ne razume zašto poverenik i zaštitnik ne bi mogli i sa 130.000 dinara da obavljaju svoj posao.

Ona je istakla da protiv tih institucija nema ništa, ali da želi da ukaže na to da Saša Janković i Rodoljub Šabić odavno ne obavljaju funkcije na koje su izabrani, već da se bave poltikom.

Gojkovićeva je kazala da neće glasati za amandmane o smanjenju plata, ali da će ipak razmisliti s obzirom na način na koji se razvila rasprava, odnosno zbog toga što se izbegava suština podnetih amandmana, da bi posao mogli da obavljaju posao i za manje novca.

Ona je tražila od ministra da kaže koliki je budžet poverenika i na šta novac ide.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je budžet opredeljen za instituciju poverenika 203 miliona dinara, od čega 140 miliona dinara odlazi na plate, a za usluge po ugovoru 33 miliona dinara.

Kako je dodao, u službi poverenika zaposlena je 71 osoba i postoji zahtev da se zaposli još njih 17.

On je ukazao da ta institucija kao i institucija zaštitnika građana nije prošla kroz racionalizaciju zaposlenih niti umanjenje budžeta.

Vulin je rekao da su to značajne institucije i da treba da se brane, ali da ih ne treba mešati sa onima koji je vode i dodao da ne veruje da bi "ta gospoda radila za manju platu koju ima predsednik Srbije i da se zbog toga dvoume da li da uđu u trku za predsednika ili ne".

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić rekao je da SNS može da im smanji plate, ali da neće jer žele da vode sramnu i prljavu kampanju.

On je pitao zašto ne kažu da se plate ne određuju budžetom već drugim zakonima i da je Skupština ta koja može da izmeni zakon i odredi drugi iznos plata.

"Stvarate sliku kako su oni sami sebi odredili te plate i kako mi ništa ne možemo da uradimo, pa možemo", rekao je Đurišić.

Šef poslaničke grupe Saša Radulović rekao je da građani znaju da poverenik i zaštitnik dobro rade svoj posao i da su zahvaljujući njima videli u brojnim slučajevima šta se dešava iza kulisa i šta vlast želi da sakrije od očiju javnosti.

"Oni od naše poslaničke grupe imaju samo veliku zahvalnost i ombudsman i poverenik zato što odlično obavljaju posao. Ova diskusija i bizarni amandmani su na dnevnom redu jer vas 'žulja' to što oni dobro obavljaju svoj posao", kazao je Radulović.

On je istakao da su to nezaivisne institucije koje štite ineteres građana i sprovode nadzor i kontrolu nad vlašću što bi trebalo da radi i Skupština koja se, kako je ocenio, "pretvorila u otirač vlasti".

Radulović je zbog navoda da je Skupština otirač vlasti zaradio opomenu od predsednice parlamenta.

Poslanik Srpske radiklane stranke (SRS) Zoran Krasić rekao je da i brojni drugi funkcioneri u javnim preduzećima imaju enormne plate te da je taj problem potrebno sistemski rešiti.

"Dajte sistem, skrešite svima plate koji imaju enormno velike, a ne ovako mi bismo da im smanjimo, a ne znamo kako. Molim vas koncentrišite se u vremenu i prostoru i neka to bude za sve, a ne 'ajde sad ćemo da mu skidamo platu pogrešnim zakonom", rekao je Krasić.

Zbog žustre rasprave predsedavajući su u nekoliko navrata određivali pauzu od po pet minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: