"Vašington post" povlači tvrdnje o ruskim medijima

"Vašington post“ izjavio je da ne može garantovati za tačnost informacija svog članka o tome da su Sputnjik i RT objavili vesti koje sadrže lažne informacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

18:53

Default images
Foto: Thinkstock

„Vašington post“ je 24. novembra objavio članak o grupi nezavisnih istraživanja u kojima se tvrdi da su proučili slučajeve „ruske propagande“ za vreme predizborne kampanje u SAD. Jedna od grupa je bila Prop or not, čiji članovi ne objavljuju svoja imena i kontakte.

„'Vašington post‘ nije navodio nikakve sajtove i ne garantuje za istinitost zaključaka grupe Prop or not u pogledu bilo kojih sredstava masovnih informacija, članak takođe nije predviđao takve tvrdnje“, navodi se u komentaru redaktora prema originalnoj publikaciji lista.

Kako je pisao „Vašington post“, grupa Prop or not je objavila izveštaj o više od 200 sajtova koji su navodno objavljivali materijale „ruske propagande“. Prema tvrđenju grupe, neke od tih vesti su prvo objavljivali Sputnjik i televizija RT, pritom, prema rečima istraživača, materijali ovih medija su nekad mogli da sadrže lažne informacije. Jedan broj sajtova se pobunio protiv njihovog uključivanja u ovaj spisak i nakon objavljivanja članka Prop or not ih je izbrisao sa liste.

Glavna urednica agencije Sputnjik i televizije RT Margarita Simonjan negirala je informacije iz članka u intervjuu Si-En-En.

„RT nikad nije bio umešan u ovakve delatnosti i verovatno zato ’Vašington post‘ nije uspeo da dâ nijedan dokaz“, navela je televizija reči Simonjanove. Ona je naglasila da list nije stupio u kontakt sa televizijom kako bi dobio komentar po ovom članku. Kako je naveo sajt Intersept, Prop or not je saopštio o velikom broju organizacija koje su navodno povezane sa grupom, ali su mnoge od njih izjavile da su prvi put čule za Prop or not nakon objavljivanja članka u „Vašington postu“ i negirale informacije da su povezane sa njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: