Britanska premijerka se ogradila od novog Džonsonovog gafa

Britanska premijerka Tereza Mej ogradila se od izjava svog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, prenose svetski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

16:43

Britanska premijerka se ogradila od novog Džonsonovog gafa
Foto: GettyImages

Kako se navodi, Džonson je nediplomatskim rečima osudio "ratove preko posrednika", britanskog saveznika Saudijske Arabije.

"Ta izjava predstavlja lično mišljenje ministra spoljnih poslova, to nije stav vlade", rekao je portparol britanske premijerke Tereze Mej na redovnoj konferenciji za štampu.

Portparol je takođe rekao da će Boris Džonson, koji odlazi u posetu Saudijskoj Arabiji u nedelju, moći da izloži kako Velika Britanija gleda na svoje odnose sa Saudijskom Arabijom "i šta želi da ostvari sa Rijadom i sa drugim partnerima iz regiona radi okončanja užasnog sukoba u Jemenu".

U izjavama na konferenciji u Rimu prošle nedelje koje je preneo preko interneta dnevnik "Gardijan" Boris Džonson je kritikovao Saudijsku Arabiju i Iran.

"Postoje politički zvaničnici koji iskrivljuju i zloupotrebljavaju veru i različite ogranke iste vere u cilju ostvarivanja sopstvenih političkih ciljeva. Tragedija za mene je što nema dovoljno vizionarskog vođstva u regionu", rekao je Džonson na tom skupu.

"Zato imate Saudijce, Iran i ceo svet koji se postavljaju, upravljaju marionetama i vode ratove preko posrednika."

Portparol ministarstva spoljnih poslova je takođe nastojao da umanji značaj ministrovih reči.

"Mi smo saveznici sa Saudijskom Arabijom i podržavamo je u naporima da obezbedi svoje granice. Tvrditi suprotno bilo bi pogrešno i predstavljalo bi loše tumačenje činjenica", rekao je on.

Džonson je poznat po brojnim gafovima i manje ili više duhovitim ispadima poslednjih godina.

Njegovo imenovanje za ministra spoljnih poslova u julu bilo je iznenađenje za mnoge jer, prema mišljenju nekih komentatora, njegov nepredvidljiv karakter nije spojiv sa zahtevima međunarode diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: