Lavrov: Hajde da vidimo šta je i čije je na mapi Evrope

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova OEBS-a osudio "mit o ruskoj opasnosti".

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2016.

14:51

Lavrov: Hajde da vidimo šta je i čije je na mapi Evrope
Foto: GettyImages

On je optužio "zapadne ratne huškače" da destabilizuju Evropu.

"Samo dijalog ravnopravnih će stvoriti atmosferu potrebnu za objektivnu analizu vojnih potencijala (ruskih i zapadnih) u Evropi", naglasio je on na sastanku u Hamburgu.

"Hajde da zajedno vidimo šta je i čije je na mapi Evrope. Verujemo da će ta analiza ubedljivo pokazati da je ruska pretnja mit i ko je stvarna pretnja", rekao je on, pozivajući se na proširenje NATO i raspoređivanja njihovih trupa na istoku, što je Moskva osudila u više navrata kao napad na njenu bezbednost.

Lavrov je takođe jasno ukazao na to da zapadna intervencija na Bliskom istoku destabilizuje taj region i ugrožava evropsku bezbednost, dok Rusija i Zapad odavno razmenjuju optužbe za građanski rat u Siriji.

"Pošteno treba razgovarati o uzroku krize s migrantima u Evropi koja je rezultat grubog mešanja u unutrašnje stvari zemalja na Bliskom istoku i u severnoj Africi, što je dovelo do haosa, do terorizma", naglasio je Lavrov. O sukobu u istočnoj Ukrajini, on je rekao da je Kijev sasvim smanjio mirovne napore odbijajući direktan dijalog sa proruskim pobunjenicima u Donbasu.

Suprotno Lavrovu, Pavlo Klimkin, šef ukrajinske diplomatije, oštro je kritikovao "rusku agresiju" i ponovo pozvao da se naoružana policijska misije OEBS-a rasporedi u zoni sukoba i na rusko-ukrajinskoj granici.

Nemačka, koja je ove godine predsedavala OEBS-u, organizaciji nastaloj tokom Hladnog rata da bi se ojačao dijalog Istoka i Zapada, ukazala je na pogoršanje odnosa u toj instituciji.

"Stubovi (OEBS) se ruše, ton između Istoka i Zapada postaje sve oštriji", ukazao je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

"Moramo da zajednički odgovorimo na nove izazove terorizma, ekstremizma, sajbernapada. Moramo da obnovimo izgubljeno poverenje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: