Sud: Musimanska devojčica mora na plivanje s drugim đacima

Nemački Ustavni sud u Karlsruu doneo je presudu kojom devojčica (11) iz muslimanske porodice mora da ide na plivanje sa drugim učenicima svoje škole.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

08:27

Sud: Musimanska devojčica mora na plivanje s drugim đacima
Foto: GettyImages

Tome se protive njeni roditelji koji smatraju da se time krše islamski zakoni o oblačenju.

Porodica devojčice je navela da odelo za plivanje otkriva oblik njenog tela i smatra da je to u suprotnosti sa zakonima islama.

NMeđutim, Ustavni sud je utvrdio da u islamu nema obavezujućih pravila koji bi definisali koja odeća je prikladna.

Kako prenosi Hina, ovaj sudski proces dobio je zavidan medijski prostor u jeku javnih rasprava koje se vode u Nemačkoj o ulozi islama i više od milion migranata - uglavnom muslimana, koji su ove i prošle godine stigli u Nemačku zahvaljujući politici "otvorenih vrata" koju je zagovarala kancelarka Angela Merkel.

Ipak, Merkel je u utorak pozvala na zabranu nošenja burki u Nemačkoj i rekla da će podržati opštu zabranu vela koji pokriva lice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: