"Kosovo država izgrađena na vrednostima ljudskih prava"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Kosovo država izgrađena na vrednostima ljudskih prava.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2016.

19:19

Foto: GettyImages

Osim toga, on je rekao i da su poštovanje ljudskih prava i integracija marginalizovanih grupa izazov, ne samo za Kosovo, već i za razvijenije zemlje.

Tači je na konferenciji "Ljudska prava i integrisanje marginalizovanih grupa na Kosovu" rekao da je od početka izgradnje države zakonodavstvo Kosova sačinjeno tako da promoviše, štiti i garantuje ljudska prava.

"Ustav Kosova, kao najviši pravni akt u zemlji garantuje osnovna ljudska prava i slobode", rekao je Tači i dodao da je značajan korak ka ostvarivanju ljudskih prava i sloboda izvršen donošenjem Zakona o zaštiti od diskriminacije, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o narodnom advokatu.

"Republika Kosovo ima institucionalne mehanizme za zaštitu, promovisanje i garantovanje ljudskih prava. Ti mehanizmi obavljaju dobar posao", rekao je Tači, dodajući da je sada potrebno njihovo jačanje kako bi prava i slobode bile garantovane za sve građane.

On je rekao da neće biti prave demokratije i vladavine zakona ukoliko se građanima ne obezbedi poštovanje, zaštita i sprovođenje njihovih prava.

"Kosovsko društvo prolazi kroz nekoliko tranzicija – privrednu, društvenu i kulturnu, koje su ometali diskriminacija, represija i rat. Sada je vreme da ih nastavimo i da idemo napred", rekao je predsednik.

Prema Tačiju, Kosovo je izgrađeno na ovim sveobuhvatnim vrednostima, jednakosti i slobodama svakog pojedinca da ostvari sebe i da traži svoju sreću, a da im nikad ne bude ugroženo pravo da budu deo kosovskog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: