"Zabrana isticanja petokrake u HR bi izazvala revolt"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je zakonsko rešenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

08:12

Foto: Tanjug, arhiva

Međutim, zasada nema baš nikakvih detalja o tome kako bi taj zakon izgledao, piše hrvatski "Večernji list".

Sagovornici lista koji će verovatno biti uključeni u izradu tog zakona kažu kako bi zakon trebalo da tretira i zvezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svesni su da bi zabrana isticanja zvezde petokrake izazvala revolt.

"Nakon što se usvoji državni proračun, počeće se raditi na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizama može biti deo kaznenog zakona, ali i prekršajnog, ali može biti i poseban zakon", rekao je sagovornik "Večernjeg". Napomenuo je da će se proučiti zakonska rešenja ostalih zemalja kada je reč o simbolima totalitarizama.

Međutim, on smatra da se politika ponovo bavi temama koje dele javnost i koje su deo prošlosti.

"Najveći prigovor prošlom vodstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovo otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore" smatra sagovornik iz HDZ-a.

Da se problem isticanja simbola totalitarnih režima treba rešiti sistemski i zakonski, Plenković je najavio nakon što je u Jasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a koji u svom amblemu ima natpis “Za dom spremni”.

Suočen s pitanjima kako će Vlada reagirati na spomenik podignut baš u Jasenovcu, premijer je poručio kako zakonski nije rešen problem isticanja znakova totalitarnih sistema. Plenković je u Varaždinu poručio da je 70 godina od kraja Drugog svetskog rata sazrelo vreme da se staloženo, ali uz konsenzus u društvu, utvrdi odnos prema totalitarizmima i njihovim simbolima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: