Han: Bregzit utiče na proširenje EU

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Johanes Han ocenio je da Bregzit ima negativan uticaj na politiku proširenja Evropke unije (EU).

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

22:31

Han: Bregzit utiče na proširenje EU
Foto: Tanjug

On je naveo da je na državama kandidatima da odrede brzinu tog procesa.

Komentarišući krizu u EU i priču o dezintegraciji koju je pokrenula britanska odluka da izađe iz EU, Han je na konferenciji za medije u Podgorici kazao da iako su čelnici EU neposredno posle odluke Britanaca ocenili da to neće imati uticaja, da on smatra da je sasvim suprotno.

Han ipak ukazuje da je činjenica da je čitav region u procesu integracije, te da će dinamika pridruživanja zavisiti od država kandidata.

“Za Brisel nema ograničenja kada je u pitanju dinamika interacije u Uniju”, dodao je on.

Komentarišući pojačan interes Rusije na Zapadnom Balkanu, Han je rekao da je Evropa “jako zainteresovana” za mirne odnose sa svim njenim susjedima i partnerima u svetu, jer takvi odnosi “poboljšavaju uslove života”.

Han je kazao da Evropa „ne sme da zanemari da Rusija ponekada ima drugačiju agendu“, ali i ocenio da je najbolji odgovor na te razlike „poboljšati uslove života, blagostanje ljudi i dati im perspektivu“.

Naveo je da su sve zemlje regiona „već danas ekonomski integrisane“ u EU sa kojim imaju 70 odsto robne razmene i naveo da je to znatno više nego sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: