Kuvar dobio otkaz jer se usprotivio "Lili Marlen"

Kuvar u jednom restoranu u Skadarliji dobio je otkaz zato što se pred gostima pobunio kada su muzičari počeli da sviraju "Lili Marlen", pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

11:36

Kuvar dobio otkaz jer se usprotivio
Foto: Thinkstock

Kuvar Marko Orelj zaustavio je muzičare kada su gostima iz Nemačke počeli da sviraju čuvenu pesmu, koja je doživela veliku popularnost tokom Drugog svetskog rata i postala jedan od simbola nacističke okupacije Beograda 1941. godine.

"Dok sam pripremao hranu, čuo sam iz restoranskog dela kako odjekuju taktovi pesme koju su na usnama imali fašistički vojnici kada su počinili najveće zločine u istoriji čovečanstva", rekao je Orelj za "Novosti".

"Lili Marlen" je bila najpoznatija numera emitovana na okupiranom Radio Beogradu, uvek u isto vreme u 21:55h. Bila je omiljena pesma nemačkih trupa, ali i važan simbol za savezničke vojnike.

Iako je pesma ljubavna, ona je simbol rata, a u Srbiji je gotovo isključivo povezivana s nemačkom okupacijom i zločinima nacista.

Kako kaže Orelj, zatim je izašao iz kuhinje i rekao muzičarima da odlože instrumente i pozvao menadžera restorana.

"On se samo smejao na ono što sam rekao. Pitao sam ga da li je normalno da se ovakve pesme sviraju usred Beograda, na šta mi je on odgovorio da mogu da idem kući", rekao je Orelj.

Kuvar dodaje da smo "došli u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva ponizno pognemo glavu".

Menadžer restorana je za Novosti potvrdio da je rekao Orelju da ide kući "jer je na posao primljen da bude kuvar, a ne muzički urednik". Takođe, rekao je da je Orelj počeo glasno da viče da ta pesma ne sme da se svira.

"Lili Marlen" je u Nemačkoj bila popularna u izvođenju Lale Andersen, dok je englesku verziju pevala legendarna Marlen Ditrih.

Pesma ima i važno mesto u srpskoj posleratnoj pop kulturi, a možda je najpoznatija scena iz filma "Balkan ekspres" sa Tomom Zdravkovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: