Stigli predlozi poslaničkih grupa za sudije Ustavnog suda

Poslaničke grupe predložile su ukupno 11 kandidata za sudije Ustavnog suda, od kojih Skupština Srbije treba da utvrdi listu od deset kandidata.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2016.

21:33

Stigli predlozi poslaničkih grupa za sudije Ustavnog suda
Foto: Tanjug

Lista će biti dostavljena predsedniku Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković predložila je da parlament po hitnom postupku utvrdi listu od 10 kandidata sa koje će predsednik Srbije imenovati pet sudija.

Predloženi kanidati su: sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, gradski pravobranilac u Beogradu Ljiljana Blagojević, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan i predsednik Ustavnog suda Vesan Ilić Predić.

Kandidati su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” Tamaš Korhec.

Takođe, predloženi kandidati za sudije Ustavnog suda su i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

U dopisu predsednice parlamenta navodi se i da sudijama Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Katarini Manojlović Andrić i Draganu Stojanoviću, koji su imenovani za sudije Ustavnog suda odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestaje 12. decembra.

Takođe se navodi da sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Po Ustavu, Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, pri čemu pet sudija bira parlament, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

Propisano je da predsednik Republike pet sudija Ustavnog suda imenuje između 10 kandidata koje predloži Narodna skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: