PISA: Bez Srbije na listi, Kosovo najgore u Evropi

Srpski petnaestogodišnjaci zbog "kašnjenja ministarstva sa procedurama" nisu obuhvaćeni poslednjim PISA testiranjem učenika, ali se na listi zato nalazi Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

07:43

Default images
Foto: Thinkstock

U testiranju OECD obavljenom 2015. učestvovalo je 540.000 đaka iz 73 zemlje ili oblasti, a rezultati objavljeni u utorak su doneli manje-više očekivan raspored.

Na vrhu liste po ukupnim rezultatima iz tri oblasti (matematika, čitanje, nauka) nalaze se Singapur, Hongkong i Japan, dok su na samom dnu Dominikanska Republika, Alžir i Kosovo.

Singapur, koji je tradicionalno najbolji na PISA testiranju, dodatno je poboljšao rezultate i, kako prenose svetske agencije, njihov prosečan rezultat od 564 iz matematike ih svrstava na nivo koji je čak tri godine iznad njihovih vršanjaka iz SAD (470).

Pri samom vrhu su, pored Japana, specijalne kineske administrativne oblasti Hongkong i Makau.

Prva evropska zemlja na listi je Estonija, koja se nalazi na petom mestu po ukupnom rezultatu, a sledeća je Finska na osmom mestu. Irska je 12, Nemačka 13, Holandija 14, a Švajcarska 15.

Vredi istaći da, osim Nemaca, zemlje koje se vide kao lideri Zapadne Evrope nisu dobro plasirane. Britanci su tek na 23. mestu, Francuzi su 26, Španija je 29, a Italija 33.

Što se istočnog dela Evrope tiče - Slovenija je na 11. mestu, sledeća je Poljska (19), a devet mesta ispod je Rusija.

Od bivših jugoslovenskih zemalja tu su i Hrvatska (36), Crna Gora (56), dok je 70. na listi, odnosno četvrta otpozadi Makedonija. Južna srpska pokrajina Kosovo je odmah posle Makedonije na 71. mestu.

Po oblastima, raspored na ovom delu Balkana je sledeći:
  • Matematika: Slovenija 14, Hrvatska 41, Crna Gora 54, Makedonija 69, Kosovo 71
  • Čitanje: Slovenija 14, Hrvatska 31, Crna Gora 55, Makedonija 70, Kosovo 72
  • Nauka: Slovenija 13, Hrvatska 37, Crna Gora 62, Makedonija 70, Kosovo 71
Na severnoameričkom kontintentu ubedljiva je Kanada, koja zauzima ukupno sedmo mesto (deseta iz matematike, treća iz čitanja, sedma iz nauke), dok su Sjedinjene Američke Države tek 31 po ukupnom rezultatu (tek 40. iz matematike, 24. iz čitanja i 25. iz nauke).

PISA testiranje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina.

Srbija će, prema najavama bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića, učestvovati u testiranju 2018. godine, a rezultati će biti objavljeni godinu kasnije.

Srbija je u programu bila od 2001. godine, od kada su sa srpskim đacima realizovana četiri ciklusa istraživanja - 2003, 2006, 2009. i 2012. godine. Poslednje testiranje, čiji su rezutlati objavljeni sada, preskočeno je zbog "kašnjenju u procedurama".

Potvrda da Srbije neće biti na novoj listi je stigla još 2014. godine, a tadašnji ministar Verbić je rekao da je od Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) traženo da se naknadno uključimo u program, ali je odgovro bio negativan.

"Realno, jesmo previše zakasnili. Nismo na vreme potpisali ugovor, nisu bili rešeni finansijski problemi i to nas je sad sačekalo", rekao je Verbić.

Mediji su tada pisali da je za kašnjenje sa procedurama kriva prethodna vlada, u kojoj su ministarstvo prosvete vodili Žarko Obradović pa Tomislav Jovanović.

Na testiranju iz 2012. rezultati su pokazali da je trećina sprskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismena.

Ovim povodom se oglasilo i resorno ministarstvo koje je saopštilo da će Srbija biti obuhvaćena testiranjem 2018. godine. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: