Miščević: Nema naznake nekih blokada oko poglavlja

Šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević veruje da će naredne nedelje biti otvorena tri pregovaračka poglavlja i da nema naznake o nekim blokadama.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

08:59

Miščević: Nema naznake nekih blokada oko poglavlja
Foto: Getty Images

"Čuli smo komesara Hana koji je rekao da najmanje jedno poglavlje može biti otvoreno, poglavlje 5 - javne nabavke, ali ja sam jako veliki optimista i taj optimizam za poglavlja 25 i 26 ne baziram na želji već činjenici da su to oblasti sa napretkom u godišnjem izveštaju", rekla je Miščević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dok u vezi sa poglavljem pet izgleda nema nedoumica, konačni odgovor svih zemalja članica čeka se za poglavlja 25 - nauka i istraživanje i 26 - obrazovanje i kultura.

"Rasprava još teče, nema naznake o nekim blokadama, ali rasprava je tek pre desetak dana počela. Kako države daju zelena svetla, mogla bi uspešno do kraja nedelje da bude završena", rekla je Miščević.

Na pitanje šta će biti sa politikom proširenja EU u 2017, budući da zemlje članice čekaju brojni izbori, da je još u toku migrantska kriza, ona je odgovorila da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU.

"Ona je interesantna za sve koji žele tu da žive, a države Zapadnog Balkana i Srbija jesu jedan od važnih podsetnika zašto ona treba da postoji", smatra šefica srpskog pregovaračkog tima.

Ukazuje da iako se govori o jačanju desnice i evroskpeticizma, te struje i gube na izborima.

"I to je Evropa, približavamo se Evropi kako se ona menja, ona nije ista kao kada smo pregovore otvorili i upravo zbog tog velikog pritiska neće ni sledeće godine biti ista kao danas. Mi smo deo te priče i sve više učestvujemo u građenju nove Evropske unije", zaključila je Miščević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: