"PISA - mnogo više od testa", "đaci ne shvataju ozbiljno"

PISA testiranje, najveća međunarodna provera učenika, prošla je ovog puta bez učešća učenika iz Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

16:18

Foto: Thinkstock

Razlog izostanka je kašnjenje u procedurama. Najbolje rezultate, na testiranju urađenom prošle godine, koje je sada objavljeno, imali su Singapur, Hongkong i Japan.

Pre četiri godine, na poslednjem testiranju na kojem su učestvovali, učenici iz Srbije bili su tek 43. među 65 zemalja. Rezultati iz matematike, čitanja i nauke pokazali su da je trećina naših 15-godišnjaka funkcionalno nepismena. Učenici bi voleli da svoje znanje uporede s vršnjacima iz drugih zemalja.

"To je stvarno izvrsna ideja i bilo bi stvarno super da naše znanje bude rangirano, u odnosu na naše vršnjake iz sveta", kaže jedan đak. srednje škole "Po mom mišljenju, bitno je da i mi odradimo taj test, da bismo videli gde smo i šta smo sa obrazovanjem i da vidimo koji su naši nedostaci. A možda i neke naše prednosti. I da pokušamo da nadooadimo sve to", kaže drugi srednjoškolac iz Niša. "Mislim da bi bilo bolje da uradimo taj test i da probamo da ispravimo te greške sa prošlih testova, da vidimo gde smo i kako znamo sve to u odnosu na ostale naše vršnjake", kaže gimnazijalac iz Niša.

Razmišljanje o zadatku, to je ono što nedostaje đacima iz Srbije, za bolje rezultate.

"Ja moram da kažem da naša deca još uvek nisu pripremljena za to. Ukoliko je to testiranje anonimno i ukoliko to ne utiče na neku njihovu ocenu ,oni ne shvataju to ozbiljno i odradiće to tek da odrade. Međutim, ukoliko se to drugačije postavi i njima se predstavi kao drugačije, potrudiće se i te kako da to bude kvalitetno. Samo je, mislim, tu mali prelaz da se nauče da primene i praktički odrade oni što su naučili, ništa više", smatra Nebojša Lekić, direktor Gimnazije ,,Deveti maj" u Nišu.

PISA testiranje je u stvari ispit na kom se vidi kakav nam je obrazovni sistem.

"PISA je danas mnogo više od testa, to je najveće svetsko istraživanje učeničkih postignuća koje ne ispituje samo kako učenici rešavaju zadatke već i njihovo mišljenje i stavove, kao i stavove njihovih roditelja i nastavnika. Ispitivanje daje podatke takođe i o materijalnim, tehničkim i formalno-pravnim uslovima za obrazovanje, o motivaciji svih aktera. Sve to zajedno govori mnogo više o obrazovnom sistemu od mesta na rang-listi. Većina zemalja učesnica koristi nalaze PISA testa upravo kao redovni sistematski pregled obrazovnog sistema", kaže bivši ministar prosvete Srđan Verbić.

Đaci iz Srbije učestvovaće na testiranju 2018. godine. To je sve što su o ovoj temi imali da kažu u resornom ministarstvu.

PISA testiranje radi se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: