Britanci i dalje zbunjeni – sledi novi zakon o Bregzitu

Britanska vlada će morati da podnese novi nacrt zakona kako bi pokrenula formalne pregovore o razlazu sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

20:16

Britanci i dalje zbunjeni – sledi novi zakon o Bregzitu
Thinkstock

To će morati da bude učinjeno ukoliko izgubi pravnu bitku u vezi sa pitanjem ko može da pokrene proces Bregzita, rekao je u Vrhovnom sudu vladin advokat Džejms Idi.

Vlada je podnela žalbu na prošlomesečnu sudsku odluku prema kojoj je potreban pristanak parlamenta kako bi se aktivirao Član 50 Lisabonskog sporazuma EU, što je prvi formalni korak ka Bregzitu.

Idi je danas, drugog dana četvorodnevnog žalbenog ročišta, rekao sudu da, ako potvrdi raniju sudsku odluku, ministri će morati da pripreme novi parlamentarni nacrt zakona kako bi aktivirali Član 50, prenosi Rojters.

On je upozorio da bi novi nacrt zakona mogao biti samo mali deo procedure usvajanja zakona.

"Možda bi to dovelo do parlamentarnih komplikacija svih vrsta, a možda i do amandmana i dodataka i tako dalje, ali to bi bilo rešenje", rekao je vladin advokat sudijama.

Premijerka Tereza Mej je saopštila da namerava da Član 50 aktivira do kraja marta 2017, ali vlada strahuje da bi parlamentarna procedura odobravanja mogla da poremeti njen vremenski plan i poslanicima pruži mogućnost da razvodni njene planove o istupanju zemlje iz Unije.

"Dejli telegraf" je pre nekoliko dana pisao da ministri britanske vlade razmatraju nacrt zakona kojim bi formalno započeo britanski izlazak iz EU, a koji bi mogao da ima samo 16 reči.

Londonski list navodi da su ministri toliko rešeni da započnu pregovore o Bregzitu do kraja marta naredne godine, čak i ako sudije britanskog Vrhovnog suda zatraže da ovaj proces mora da dobije dozvolu parlamenta, da spremaju nacrt zakona čiji će tekst imati svega nekoliko rečenica.

"Biće to samo par redova. Neće biti 'Rat i mir'. Biće veoma kratak i precizan", kazao je izvor upoznat s ovim procesom i dodao da je razlog za tako kratak zakon u tome što se želi da se izbegne da političari koji su za EU podnose amandmane na njega.

Izvor iz britanske vlade je naglasio da ništa neće biti odlučeno o ovom potencijalnom zakonu pre presude Vrhovnog suda, koja se očekuje sredinom januara 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: