Uhapšeni zbog trgovine organima, nađeni milioni i zlato

Egipatske vlasti saopštile su danas da su presekle međunarodni lanac trgovine ljudskim organima uzetim od građana koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

19:26

Default images

"Najveći međunarodni lanac trgovine ljudskim organima presečen je rano jutros", navodi se u saopštenju egipatske Službe za borbu protiv korupcije u državnim institucijama.

Kako je navedeno, u trgovinu organima umešani su "državljani Egipta i drugih arapskih zemalja koji su koristili ekonomsku situaciju građana i od njih kupovali organe, koje su potom prodavali za velike sume novca".

Policija je uhapsila 25 osoba, kod kojih je pronašla više miliona dolara i zlatne poluge, a među uhapšenima su i profesori univerziteta, medicinski radnici i vlasnici privatnih zdravstvenih ustanova.

Racija je sprovedena u 10 medicinskih ustanova i laboratorija, u kojima je pronađena dokumentacija i elektronski podaci o trgovini organima.

UN procenjuju da stotine siromašnih Egipćana svake godine prodaju svoje organe da bi od dobijenog novca kupili osnovne životne namirnice ili vratili dugove.

Egipatski parlament usvojio je 2010. godine zakon kojim je zabranjena trgovina ljudskim organima između Egipćana i stranaca čak i za transplantaciju, osim ako se radi o bračnim parovima.

Tadašnji direktor Svetske zdravstvene organizacije Lik Noel naveo je da je Egipat u prvih pet zemalja po ilegalnoj trgovini organima.

Bivši visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš rekao je 2012. godine da su mnoge izbeglice na Sinaju ubijene radi prodaje njihovih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: