Bernar Kaznev novi premijer Francuske

Dosadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev postavljen je za premijera Francuske nakon što je Manuel Vals podneo ostavku, javlja AFP.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

09:26

Bernar Kaznev novi premijer Francuske
Foto: GettyImages

"On (Kaznev) je snažna ličnost sa iskustvom u vođenju državnih poslova", saopšteno je iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.

Kaznev će obavljati tu dužnost do parlamentarnih izbora u junu naredne godine. Predsednički izbori predviđeni su za april 2017. godine.

Imenovan je za ministra unutrašnjih poslova 2014. godine i tokom mandata suočio se s posledicama nekoliko terorističkih napada koji su pogodili Francusku.

Dosadašnji premijer Manuel Vals podneo je ostavku u ponedeljak da bi se kandidovao za predsednika.
"Kandidat sam za predsednika Republike", rekao je Vals u obraćanju javnosti u Evriju, gradu južno od Pariza, čiji je gradonačelnik bio od 2001. do 2012, gde se okupilo stotinak njegovih pristalica i građana, javljaju francuski mediji.

"To kažem ovde u Evriju, svom gradu, gradu moje porodice, moje dece, mog srca... u kojem se uvek govori direktno i iskreno. Ovaj grad je životna škola", dodao je Vals, prenosi "Figaro".

Socijalisti organizuju unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata u januaru.

Predsednik socijalista Fransoa Oland izjavio je nedavno da neće tražiti drugi mandat. Vladajuća levica počela je nedavno predizbornu stranačku kampanju za predsedničke izbore.

Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Pretpostavlja se da će glavni favoriti na predsedničkim izborima biti kandidati desnice i krajnje desnice - Fransoa Fijon i Marin le Pen.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Aleksandar Žarden, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: