"SAD su privržene Dejtonu, ali BiH mora da reformiše..."

SAD, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma ostaju privržene tom modelu suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

23:49

Thinkstock

U toj zemlji je potrebno reformisati izborni sistem, izjavio je zamenik pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji.

Vlada u BiH ne funkcioniše na nivou na kojem može zadovoljiti potrebe ljudi i ne može osigurati nivo bezbednosti i prosperiteta koju treba, kazao je Ji novinarima u Zagrebu.

On smatra da će reformski proces podstaći promene u zakonodavstvu koje će naposletku zahtevati i promene ustava: "Ali ne krećemo od toga da nam promena zakona ili ustava bude cilj sam po sebi."

On smatra da je potrebno razgovarati s čelnicima BiH i oba entiteta i centralnim rukovodstvom o tome kako postići taj nivo funkcionalnosti.

Kako je rekao, SAD žele da razgovaraju s partnerima u EU, uključujući i Hrvatsku, i sa Hrvatima, Srbima i Bošnjacima u BiH o tome šta smatraju da je neophodno i moguće učiniti pre izbora u jesen 2018. godine.

"Po našem sudu, bilo bi to vrlo nesrećna činjenica da se nacionalni izbori ponovo održe prema istim pravilima", kazao je američki zvaničnik.

Govoreći i problemu radikalizacije, on ocenjuje da to nije samo nešto što se događa u BiH već u celom regionu i Evropi, prenosi Hina.

"Taj fenomen jača. Ponekad jeste povezan s religijom, a ponekad ne. Kakvi god da su izvori radikalizma, pretnja za stabilnost zemalja u regiona postoji, posebno u zemljama sa slabim insitucijama", kazao je Ji.

Govoreći o Rusiji i regionu, Ji kaže da je Rusija "jasno dala do znanja da ne podržava integraciju zemalja poput Crne Gore u NATO, kao niti njihovu integraciju u EU".

On misli da Rusija pokušava da uspori, ako ne i da spreči proširenje NATO i EU.

"To je izazov za Hrvatsku i za ostatak regiona koji zagovara daljnju integraciju", istakao je on i dodao da to "ne znači nužno i rizik od sukoba", ali jeste pitanje s kojim se treba pozabaviti.

Smatra važnim da se te zemlje jasno izjasne prema Rusiji, ali i partnerima u EU i NATO-u jesu li predane reformama kako bi se pridružile Uniji ili Severnoatlantskom savezu.

Na pitanje o novoj američkoj administraciji koja ulazi u Belu kuću 20. januara, Ji je kazao da se politika SAD prema jugoistočnoj Europi unazad barem 20 godina temeljila na obostranoj saglasnosti u pogledu američkih interesa u regionu, a to su stabilnost, sigurnost i prosperitet.

"Ne mogu zamisliti da će iduća administracija smatrati da ti interesi više nisu valjani. Vrlo je verovatno da će vaši i naši interesi ostati isti", kazao je Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: