Šabić zahteva prekršajne postupke protiv RFZO, Rističevića

Poverenik za zaštitu ličnih podataka Rodoljub Šabić saopštio je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv RFZO.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

22:21

Šabić zahteva prekršajne postupke protiv RFZO, Rističevića
Tanjug

Takođe, zahtev će biti upućen i za pokretanje postupka protiv člana njegovog Upravnog odbora Marjana Rističevića zbog objavljivanja ličnih podataka maloletne osiguranice.

U saopštenju, poverenik je naveo da je završio postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podatka o ličnosti u RFZO, pokrenut pošto je Rističević na internetu objavio lične podatake maloletne osiguranice, iz matične evidencije Fonda, i tim povodom uputio odgovarajuće upozorenje Fondu.

Dodaje se da su u postupku nadzora utvrđene nepravilnosti u postupanju RFZO u obradi podataka o ličnosti osiguranika, kako u vidu stavljanja na raspolaganje, bez valjanog pravnog osnova, članu Upravnog odbora ličnih podataka iz matične evidencije, tako i u vidu nepreduzimanja potrebnih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera zaštite podataka o ličnosti saglasno Zakonu.

Poverenik je naveo da je utvrđeno da je Rističević telefonskim putem dobio podatke o ličnosti, dodavši da nije bilo moguće proveriti da li je Rističević dobio još neke podatke.

"U vezi sa zahtevom da se izjasni o pravnom osnovu i svrsi objavljivanja podataka od strane člana Upravnog odbora, odnosno njihovom iznošenju u raspravi s političkim neistomišljenicima, kao i o tome da li je to eventualno urađeno u ime Fonda, u izjašnjenju RFZO je navedeno da 'odgovor na to pitanje može dati isključivo gospodin Rističević'", navodi se u saopštenju poverenika.

Prema njegovim rečima, reč je o nedozvoljenoj i kažnjivoj obradi podataka i to kako sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i sa stanovišta Zakona o zdravstvenom osiguranju, budući da za obradu konkretnih ličnih podataka nije ovlašćen ni Upravni odbor, a pogotovo ne pojedini članovi.

Poverenik će protiv Fonda i odgovornog člana Upravnog odbora podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju i dodaje da će spise predmeta, s obzirom na to da činjenice ukazuju da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, dostaviti Republičkom javnom tužilaštvu da ono odluči da li će postupak po službenoj dužnosti biti pokrenut, kao i o tome koje konkretno tužilaštvo bi u tom slučaju bilo nadležno.

Marjan Rističević, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, sredinom novembra izazvao je oštru polemiku između opozicije i stranke na vlasti kada je na društvenim mrežama optužio Demokratsku stranku i njenog poslanika da je samo zarad političkih poena pomogla da se skupi novac za odlazak bolesnog deteta na lečenje u inostranstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: