Zbog zagrevanja klime petostruko češće oluje u SAD

Učestalost letnjih oluja praćenih jakom kišom mogla bi da se poveća pet puta u nekim regionima SAD do kraja veka, ako se ne zaustavi zagrevanje klime.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

23:25

Zbog zagrevanja klime petostruko češće oluje u SAD
Foto: Gettyimages

Broj letnjih oluja mogao bi da se poveća širom SAD za više od 400 odsto na Atlantskoj obali, u Meksičkom zalivu i na jugozapadu.

Uz to one bi bile 70 odsto jače, tako da tamo gde danas pada dva santimetra kiše, ubuduće će padati 3,5, naveli su istražitelji Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere (NCAR).

"Razlika je ogromna. Zamislite najveću oluju koju obično doživite u toj sezoni. Naša studija pokazuje da bi neki regioni mogli da imaju i pet takvih istog leta", rekao je Andreas Prein, glavni autor studije.

Zaključci objavljeni u časopisu "Nejčer Klajmat čejndž" (Nature Clime Change) računaju na zagrevanje od plus pet odsto u odnosu na nivo pre Industrijske revolucije u 18. veku, ako se ništa ne uradi da se zaustavi emisija ugljen-dioksida, metana i drugih gasova koji doprinose zagrevanju planete.

Međunarodna zajednica se krajem 2015. obavezala da preduzme mere kako se planeta ne bi zagrejala vipe od dva stepena Celzijusa. Međutim i ta obećanja, ako se održe, dovešće do porasta prosečne temperature usvetu od oko tri stepena Celzijusa.

Među posledicama zagrevanja atmosfere pod uticajem aktivnosti ljudi, od čega potiče ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte, naučnici predviđaju ponavljanje ekstremnih meteoroloških događaja širom sveta kao što su oluje, jaka suša i vrućina.

Stručnjaci su već konstatovali porast količine padavina u svim regionima SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: