Utihnuli tvitovi sedmogodišnje devojčice iz Alepa

Tvitovi sedmogodišnje devojčice iz istočnog Alepa koji su privukli pažnju svetske javnosti prestali su nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, piše BBC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

14:02

Utihnuli tvitovi sedmogodišnje devojčice iz Alepa
Foto: EPA

Kako navode, Bana Alabed je, uz pomoć svoje majke koja je profesorka engleskog, tvitovala o životu u Alepu zahvaćenom ratom.

Međutim, njen nalog na Tviteru izbrisan je u nedelju kada su sirijske trupe ušle dalje u gradu, a u poslednjem tvitu koji nije pisala njena majka Fatemah se navodi: „Sigurni smo sada da će nas vojska zarobiti. Videćemo se nekog drugog dana, dragi svete. Pozdrav – Fatemah“.

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, tokom sukoba u toj zemlji podeljen je na dva dela. Istočni deo kontrolišu pobunjenici, a zapadni snage odane predsedniku Bašaru el Asadu.

Sirijska vojska je trenutno u velikoj ofanzivi na istočni deo i osvaja kvart po kvart.

BBC navodi da je na nalogu na Tviteru Bane Alabed imao više od 100.000 pratilaca, kao i da su na njemu pisale i ona i njena majka.

Majka devojčica je u intervjuu za BBC u oktobru rekla da im je cilj da “svet čuje njihov glas“.

Tvitovale su o svakodnevnom životu u ratu, u jednom tvitu iz novembra navodi se da im je kuća pogođena i da su “videli smrt i zamalo umrli“, u drugom da joj je ubijena drugarica, a u jednom video-snimku na kojem se vidi ona sa braćom kaže: „Crtanje sa braćom pre nego što avioni dođu“.

Osim toga, BBC navodi da su tvitovi Bane Alabed “da voli da čita da zaboravi rat“ privukli pažnju autorke knjiga o Hariju Poteru Džoane Rouling, koja joj je u elektronskoj verziji sve što je napisala o mladom čarobnjaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: