Kuva se u Francuskoj: Premijer bi u predsedničku fotelju

Premijer Francuske Manuel Vals u ponedeljak će objaviti da će se kandidovati na stranačkim izborima levice za predsedničke kandidate u maju 2017. godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.12.2016.

08:11

Kuva se u Francuskoj: Premijer bi u predsedničku fotelju
Getty Images

Valsovo okruženje ranije je najavilo Frans presu da je njegova kandidatura odlučena nakon što je od toga odustao nepopularni socijalistički predsednik Fransoa Oland.

Vladajuća levica počela je nedavno predizbornu stranačku kampanju za predsedničke izbore.

Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Francuska desnica već je izabrala svog kandidata, bivšeg premijera Fransoaa Fijona, dok će ekstremnu desnicu predstavljati Marin Le Pen.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Aleksandar Žarden, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

Uzimajući u obzir razne podele unutar levice, analitičari procenjuju da će se u drugom krugu za mesto predsednika boriti kandidat desnice Fransoa Fijon i predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: