Renci doživeo težak poraz na referendumu: "Stižem, stižem"

Italijanski premijer Mateo Renci doživeo je težak poraz na referendumu o ustavnim promenama, pokazali su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

23:10

Renci doživeo težak poraz na referendumu:
Foto: Tanjug

Kako prenosi Rojters, preliminarni rezultati instituta "Pijepoli" pokazali su da je protiv ustavnih promena glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za glasalo između 39 i 43 posto.

Prema tim rezultatima, Renci je doživeo još veći poraz nego što su pokazale prve izlazne ankete.

Oko ponoći se očekivalo i obraćanje premijera Matea Rencija, a pošto je kasnio na Tviteru je napisao: "Zahvaljujem se svima, za nekoliko minuta ću se obratiti. Živela Italija. PS. Stižem, stižem". Italijanske opozicione partije pozvale su Rencija da odmah podnese ostavku.

"Renci mora da ode i sa njim moćni lobiji koji su poraženi", rekao je šef poslaničke grupe partije bivšeg premijera Silvija Berluskonija "Forca Italija", prenosi Rojters.

Predsednik Severne lige Mateo Salvini rekao je da bi Renci trebalo u narednim minutima da podnese ostavku i pozvao na održavanje prevremenih izbora. Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija.

S druge strane, američka agencija AP, navodi da se referendum pretvorio se u "virtuelni plebiscit" o vladi levog centra premijera Matea Rencija.

Ukoliko bi se izmenio ustav, najveće promene doživeo bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman. Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je ranije Italijane da podrže referendum, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

Dok on i njegovi saveznici sa levog centra, uz banke i industrijalce, tvrde da bi reforme pomogle u modernizaciji zemlje, protivnici ustavnih promena, među kojima je i Pokret 5 zvezda, smatraju da bi one ugrozile demokratiju jer bi prevelika moć bila koncentrisana u kancelariji premijera.

Predloženim reformama ustava protive se, između ostalih, i bivši premijer Silvio Berluskoni i lider Severne lige Mateo Salvini koji se zalaže za davanje većih, a ne manjih, ovlašćenja regionima.

Većina anketa ukazivala je da je više Italijana koji bi mogli zaokružiti "ne" i odbaciti reformu Ustava, iako je veliki broj anketiranih bio neodlučan.

S obzirom na promene izbornog zakona koje su stupile na snagu još letos, reforma ustava olakšala bi rad vlade, navodi Rojters.

Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.
Upravo to je oduvek bila slabost italijanske politike - ta zemlja je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade.

Premijer Renci najavio je da će podneti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav. Priznao je da je počinio "veliku grešku" obećavši da će dati ostavku ukoliko pobedi glas protiv reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: