Plenković: Odbacujem insinuacije, delikatno obeležje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da želi da jasno odbaci insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.12.2016.

22:31

Plenković: Odbacujem insinuacije, delikatno obeležje
Foto: Tanjug

On je ocenio delikatnim to što je spomen-obeležje s ustaškim pozdravom postavljeno baš u Jasenovcu.

"Želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Reč je o određenim pojavama koje nisu trend", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu posle sednice Predsedništva stranke.

Povodom postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu na kojoj je ugraviran ustaški pozdrav "Za dom spremni", Plenković je rekao da je "delikatno što je takav spomenik postavljen baš u Jasenovcu".

"Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruženja koje je dobilo odobrenje službi Grada Zagreba i uz odobrenje tadašnjeg Ministarstva uprave u vreme vlade SDP. To nam govori da nismo na odgovarajući način postavili zakonski okvir i sudsku praksu kad je reč o totalitarnim sistemima", ocenio je premijer.

On je naglasio da želi da pokrene "institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala ovo pitanje". "Tražićemo zakonsko rešenje, jer u ovom trenutku nemamo mehanizam za rešavanje ovog pitanja", rekao je Plenković.

On je izrazio pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovac, kao i prema pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) kojima je u Jasenovcu postavljeno sporno spomen-obeležje.

Portal Srpskog narodnog veća "Novosti " je proteklog vikenda objavio da je u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, udruženje ratnih veterana pre mesec dana otkrilo spomen-obeležje na kojem je uklesan ustaški pozdrav za "Za dom spremni".

Ploča je na zgradi dečjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića, u sećanje na 11 pripadnika vojne jedinice HOS, poginulih na tom području u "Domovinskom ratu" 1990-ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: