Van der Belen za pristupanje zapadnog Balkana EU

Novi predsednik Austrije Aleksander Van der Belen ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

23:31

Van der Belen za pristupanje zapadnog Balkana EU
Foto: GettyImages

Osim toga, on smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

Van der Belen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao Austrija nema tako tesne ekonomske i istorijske odnose sa zapadnim Balkanom.

"Srednjeročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspešno približavanje postepena primena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena", objasnio je on.

Van der Belen ocenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU.

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Belen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

"Vlade u Sarajevu i Beograd će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to delovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promena granica su problematična", uveren je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: