Trampova prva fatalna greška – nikako u sukob sa Kinezima

Donald Tramp je telefonskim razgovorom s liderkom Tajvana Cai Ing-ven pobudio spekulacije o posledicama tog poteza po budućnost odnosa SAD sa Kinom i Tajvanom.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

12:42

Trampova prva fatalna greška – nikako u sukob sa Kinezima
Getty Images

U tekstu na CNN čiji je autor Džang Baohui, profesor političkih nauka i direktor Centra za azijsko-pacifičke studije na Univerzitetu Lingnan u Hong Kongu, upozorava se da Tramp time rizikuje da izazove neprijateljsku reakciju Kine i ponovo razbukta najopasnije žarište u Aziji.

Sudeći po prvoj reakciji ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia, Peking se izgleda opredelio za uzdržan odgovor, konstatuje se u tekstu.

Vang je, umesto toga, kritikovao Tajvan zbog "prljavih trikova" radi manipulisanja odnosima između Tajpeja i Vašingtona.

U tekstu na sajtu Si-En-En se ukazuje da bi telefonski razgovor Trampa i Cai mogao da pruži važne nagoveštaje o tome kako će novi predsednik SAD donositi spoljnopolitičke odluke.

"Izgleda da ovaj razgovor potvrđuje očekivanja u širokim krugovima da Tramp neće moći da u osetljivim pitanjima diplomatski postupa. Umesto toga, njegova impulsivnost mogla bi da dovede do neočekivanih posledica i šoka u stranim prestonicama", navodi autor teksta.

On povlači paralele između Trampovog razgovora s tajvanskom predsednicom i "toplih reči" koje je uputio pakistanskom premijeru Navazu Šarifu u sredu, a koje bi, kako autor ocenjuje, mogle da izazovu ogorčenost u mnogim krugovima u Indiji.

"Oba slučaja nagoveštavaju da će svet možda morati da se navikne na manje disciplinovanog američkog predsednika koji nije obavezan, ili ne želi da bude obavezan, tradicionalnim diplomatskim pravilima i normama koje bi važile za nekog drugog predsednika SAD", ocenjuje se u tekstu.

Ovakav scenario, dodaje se, ne sluti na dobro kad je reč o odnosima SAD i Kine, koji su proteklih godina obeležile tenzije u usponu, te nedostatak međusobnog strateškog nepoverenja odnose između njih vodi u pravcu novog hladnog rata.

"U tom kontesktu, najgore što bi se moglo dogoditi podrazumeva akcije ili reči bilo koje od strana koje bi dodatno proširile njihovo uzajamno strateško nepoverenje. Tramp stoga mora da nauči kako da postane disciplinovaniji i diplomatski umešniji predsednik što se tiče visoko osetljivih trilateralnih odnosa na relaciji Peking-Tajpej-Vašington", ističe autor teksta.

Trampova administracija bi trebalo da se kloni slanja pogrešnih signala vladi tajvanske predsednice jer bi je to samo ohrabrilo da nastavi sa još smelijom revizionističkom politikom osporavanja politike "jedne Kine", što bi zauzvrat povećalo rizik od direktnog vojnog sukoba Kine i SAD.

"Rat u zapadnom Pacifiku je poslednje što bi Peking i Vašington želeli, pa je u interesu SAD da nastave da obuzdavaju revizionističke tendencije Tajvana dok istovremeno odvraćaju Peking od jednostranog menjanja statusa kvo silom", zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: