Radniku obezbeđenja godinu dana zatvora za ubistvo

Apelacioni sud preinačio je prvostepenu presudu kojom je radnik obezbeđenja diskoteke u Pančevu Dejan Simeunović bio oslobođen optužbe za ubistvo.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

17:37

Radniku obezbeđenja godinu dana zatvora za ubistvo

Simeunović je tako osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela ubistvo na mah Igora Birtaša, objavljeno je na sajtu tog suda.

Naime, presudom Višeg suda u Pančevu iz juna 2014. godine Simeunović je bio oslobođen optužbe za ubistvo, jer je zaključio da "nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani".

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda Simeunović je izvršio ubistvo na mah, jer je tokom postupka utvrđeno da je prilikom otimanja oko pištolja on Birtašu oduzeo pištolj.

"Od tog trenutka više se ne može smatrati da postoji napad, pa ukoliko nema napada, nema ni nužne odbrane kao ni eventualno njenog prekoračenja", zaključio je Apelacioni sud.

Odlučujući o vrsti i visini kazne sud je od olakšavajucih okolnosti cenio što je okrivljeni mlada osoba, njegove porodične prilike, dosadašnji život, kao i da je svojim iskrenim držanjem pred sudom omogućio da se postupak brzo i efikasno reši, dok otežavajućih okolnosti na strani okrivljenog nije našao.

Radi zaštite opšte bezbednosti, naloženo je da se Simeunoviću oduzme pištolj i municija, dok su oštećeni radi ostvarivanja svojih imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu suda.

Na ovu presudu Simeunović ima pravo žalbe Apelacionom sudu u trećem stepenu jer je prvostepena odluka iz oslobađajuće preinačena u osuđujuću.

Simeunović je osuđen jer je 15. novembra 2008. godine u Pančevu kao pripadnik fizičkog obezbeđenja lokalnog kluba ubio na mah Birkaša i to u stanju bitno smanjene uračunljivosti "usled afekta straha visokog intenziteta sa suženjem svesti".

Do ovog incidenta je došlo jer je ubijeni mladić izrevoltiran izbacivanjem iz lokala zbog neprimerenog ponašanja, napre pretio da će klub dići u vazduh, a potom se vratio sa nekoliko prijatelja i pištoljem oko kojeg je nastalo otimanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: