Han sutra stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće sutra u poseti Beogradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2016.

16:02

Han sutra stiže u Beograd
Foto: Tanjug

Tokom posete Han će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i sa premijerom Aleksandrom Vučićem prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Pored Vučića, Han će se susreti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i studentima i predstavnicima akademske zajednice.

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije.

Dokument će, prema saopštenju Delegacije EU, potpisati ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora u 11.10 časova u EU info centru, Vučić i Han će se obratiti medijima.

"Osamdeset miliona evra predstavlja jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU. Ovo je bespovratna pomoć EU, preko koje će 70 miliona ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, EU ulaže ova sredstva u sveobuhvatnu reformu javne uprave koju Srbija preduzima da bi se osigurale bolje i brže javne usluge za sve srpske građane i firme, za organizovaniju i delotvorniju javnu upravu, za povećanu transparentnost javnih resursa i uključivanje građana u kreiranje politike.

"Zahvaljujući tome srpska javna uprava će biti bolje opremljena da odgovori na izazove sveobuhvatnih reformi, fiskalne konsolidacije i evropskih integracija", ističe se u saopštenju.

Sredstva će biti obezbeđena kao direktna podrška budžetu za sufinansiranje nacionalnih planova sektorske reforme za postizanje održivih rezultata.

Pred posetu, komesar Han je izjavio da "Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU".

On je naglasio da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima.

"EU pruža konkretnu korist građanima Srbije - za obrazovanje, poslovanje, vladavinu prava, javnnu upravu, puteve, mostove i bezbednost hrane. Blisko sarađujem sa Srbijom zajedno smo jači kao partneri i prijatelji u prevazilaženju problema migracija, nezaposlenosti, bezbednosnih izazova, i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: