Napad u Ohaju poslednji u nizu terorističkih napada

Zvaničnici SAD istražuju terorizam kao mogući motiv, poslednjeg u nizu napada, u koje su umešani mladići koji su očigledno postali radikalizovani u srcu SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.12.2016.

21:21

Default images
Foto: Sxc

Poslednji slučaj desio se prošle nedelje na Univerzitetu Ohajo stejt, kada je mladić kolima i nožem povredio 11 osoba.

Kako se navodi, zvaničnici još prikupljaju informacije o aktivnostima Abdul Razak Ali Artana, studenta koji je izvršio napad u Ohaju i koga je policija ubila nedugo posle napada.

Među drugim slučajevima, koji su se nedavno desili, a koji su zbunili ljude bliske njima, jedan muškarac je osuđen na 20 godina zatvora, a drugom će presuda biti izrečena u ponedeljak.

Kako se navodi, njihovi slučajevi su na neki način slični, ali sa druge strane veoma različiti, a svi otkrivaju izazov da se razume šta je nekoga podstaklo da prihvati poziv Islamske države i da postane nasilan i izazov kako da se prepozna terorista.

"Činjenica je da svako može da bude terorista. Kako nekoga na ulici da prepoznate kao potencijalnu pretnju?", izjavio je Džejms Forest direktor Centra za terorizam i bezbednosne studije na Univerzitetu Masačusets Louel.

Prema njegovim rečima, nekome ko živi naizgled normalnim životom, potrebno je nekoliko dana ili nedelja da "iskoči iz šina".

Trojica od četiri mladića koji su optuženi za nedavne slučajeve u Ohaju, bili su uhapšeni pre nego što su izvršili svoje navodne planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: