Bregzit, Tramp, i Austriju iznenađuje Hofer?

Nakon Bregzita i SAD, u kojoj su populisti odneli prevagu i doveli do radikalnog zaokreta politike, da li će se to desiti i u Austriji?

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

21:10

Bregzit, Tramp, i Austriju iznenađuje Hofer?
Foto: Gettyimages

U nedelju Austrijanci biraju novog predsednika između dvojice kandidata: ležernog profesora ekonomije aristokratskog porekla Aleksandra van der Velena (72) kojeg kandiduju Zeleni te kandidata krajnje desne Slobodarske stranke Norberta Hofera (45) koji predstavlja umereno, umiveno lice te antiimigrantske i evroskeptične stranke.

Na osnovu anketa može se zaključiti samo to da će izborna bitka biti tesna i da verovatno do prebrojavanja poslednjih biračkih kutija neće biti izvesno ko je pobednik.

Ako Hofer pobedi, Evropa će dobiti prvog predsednika iz redova krajnje desnice od 1945. godine.

Ovo je treći put ove godine da Austrijanci izlaze na predsedničke izbore, a 22. maja je sa 31.000 glasova razlike u drugom krugu pobedio Van der Belen. Međutim, ti su izbori poništeni jer je sud prihvatio prigovor FPO o nepravilnostima s izbornim listićima pristiglima poštom.

U Austriji predsednik nema neke ovlasti, ali Hoferova pobeda dala bi vetar u leđa njegovoj opozicionoj Slobodarskoj stranci koja je već po anketama najjača stranka u Austriji. Hofer je čak pretio da će iskoristiti svoje ovlasti i raspustiti vladu, no t je pretnju posle povukao.

Još nijedan austrijski predsednik nije posegnuo za tom merom. Austrija je poslednje parlamentarne izbore imala 2013. kad su izabrani novi zastupnici s mandatom od pet godina. Analitičari upozoravaju kako je verovatnije od predsednikovog raspuštanja vlade sazivanje prevremenih izbora.

U svakom slučaju, silazak s vlasti istorijskog dvojca SPO i OVP, socijaldemokrata i narodnjaka koji vladaju Austrijom od 1945, izgledniji je u slučaju Hoferove pobede. Mnogi se boje da bi ona išla u prilog drugim antiestablišmentskim strankama i kandidatima na izborima u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj. Austrijski izbori važni su za Evropu jer je Hofer više puta pretio da će organizovati referendum o izlasku Austrije iz EU ako Turska uđe u članstvo ili Unija nakon Bregzita postane suviše centralizovana.

Za austrijske pojmove, ovo je bila vrlo prljava kampanja: Hofer je Van der Belena, između ostalog, optuživao da je bio sovjetski špijun. Prvi se put intenzivna kampanja vodila i na društvenim mrežama: dok početkom godine obojica jedva da su bili prisutni na Fejsbuku, u završnici kampanje Hofer ima više od 304.000 fanova, a Van der Belen 252.000, prenosi “Wiener Zeitung”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: