"Britanija nema sporednu ulogu, mi smo glavni likovi"

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson naglasio je posvećenost njegove zemlje NATO, opisujući Alijansu kao temelj bezbednosti u Evropi.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

00:22

Foto: GettyImages

Džonson je u svom prvom velikom javnom obraćanju od preuzimanja funkcije rekao da je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp u pravu kada kaže da države članice NATO treba da doprinose više troškovima njihove odbrane, insistirajući istovremeno da je vezanost Britanije za Alijansu neraskidiva, navodi AP.

"Ne može da se opravda to da jedan od NATO saveznika - Amerika - pokriva oko 70 odsto davanja za odbranu Alijanse, dok ostalih 27 zemalja deli samo 30 odsto između sebe'', rekao je Džonson u poznatom Četam hausu.

Rojters je ranije preneo izjavu Džonsona iz istog obraćanja da Britanija ne igra sporednu ulogu na svetskoj sceni i mora da pomogne u sprečavanju pojave "brutalnijeg svetskog poretka".

Džonson je rekao da to što Britanija izlazi iz Evropske unije ne znači da se zatvara u sebe.

"Svet sada nije u dobrom stanju. Mnogo je više opasan i nestalan nego prethodnih decenija. Postoji kult jakog vođe, demokratija je u povlačenju, imamo nestabilnost na Srednjem Istoku. Da li je naš odgovor da se pokrijemo i stavimo ruke ispod jastuka. Nije", rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se udvostruči spremnost za očuvanje i odbranu najboljih pravila međunarodnog poretka.

"Ako ne uspemo, onda rizikujemo povratak u stariji i brutalniji sistem u kom jači napadaju slabije", rekao je on.

Džonson je kazao da Britanija ne igra sporednu ulogu na svetskoj sceni.

"Mi smo glavni likovi - globalna Britanija vodi zaista globalnu spoljnu politiku", dodao je Džonson.

Kako je rekao, Britanija neće blokirati pokušaje EU da formira zajedničku odbrambenu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: