Svi samo obećavali, sad se organizovali sami

Meštani ćuprijskog sela Supska rešili su da rodni kraj otrgnu od zaborava.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

16:36

Svi samo obećavali, sad se organizovali sami

Pošto od opštinskih vlasti pomoć više i ne očekuju osnovali su Udruženje građana “Pokret naprednija Supska- za bolje i lepše selo”.

Udaljeno četiri kilometra od Ćuprije, ali za Supljane, njihovo selo je udaljeno stotinama kilometara od civilizacije. Selo je načisto zaboravljeno, žale se meštani. Udruženje građana Pokret naprednija Supska - za bolje i lepše selo zajedno s meštanima želi da svima bude bolje, napominjući da ih ne zanima nijedna partija.

“U ovaj dom niko do dan danas nije hteo da ulaže. Svi su obećali, svi koji su dolazili. I Palma i SPS bio I obećali ali niko nije insistirao na tome da se to nešto uradi. Sa mukom smo školu napravili”, naveo je Prvoslav Nikolić iz “Pokreta naprednija Supska – za bolje i lepše”.

Nekada među prvim selima u okolini koje je imalo ambulantu, dom zdravlja, poštu, biblioteku, bioskop a sada...ništa. Na vodovod i kanalizaciju Supska i dalje čeka. Nikako da padne dogovor između Supljana i ćuprijskih vlasti i otpočne renoviranje institucija koje bi im olakšale svakodnevicu.

“Nas su prebacili u Vlašku. To je vlaško selo susedno gde ima 20 žitelja. Svi su u inostranstvu. Da idemo tamo. Mi imamo preko sto bolesnih ljudi starih koji su iznemogli I koji nemaju čime da se prevezu da odu tamo u ambulantu. Da idu u Dom zdravlja isto nemaju čim. Živimo kao da smo neke izbeglice i da živimo u nekom kampu. Ovo nije urbana sredina. Ne može da bude urbana sredin ako naša deca nemaju gde da izađu uveče”, rekao je Slobodan Stojadinović iz Pokreta.

Na projekat o renoviranju seoskog kulturnog doma Supljani već tri godine čekaju ćuprijske vlasti. Moraće samostalno da rešavaju nagomilane probleme.

“I organi mesne zajednice nisu bili adekvatni i nedovoljno edukovani i pripremljeni i to je odgovaralo opštini o tuda ovolika problematika koja se nagomilala i samim tim mi smo bili primorani i prunuđeni da osnujemo ovo udruženje “Pokret naprednija Supska- za bolje i lepše selo” i jedno po jendo da odradimo”, rekao je Branislav Marković iz Pokreta.

Za više od dvadeset hiljada evra, koliko bi opština dala za rušenje ambulante, doma zdravlja i pošte, Supljani kažu da bi sve to moglo da se renovira. Meštani bi još i dali novac za uvođenje struje, malterisanje i učestvovali u radovima.

Zajedno sa ovim građevinama propada i selo Supska. Od nekada četiro hiljade stanovnika sada je ostalo hiljadu i osam stotina i oko pedeset potpuno napušetnih kuća. Supljani žele da obnove svoje selo kako mladi ne bi odlazili u gradove a kuće i imanja ostala prazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: