"Mogući i parlamentarni izbori, razgovarao sam s Vučićem"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije isključio mogućnost održavanja parlamentarnih izbora, mada je istakao da odluka o tome nije na njemu, već na premijeru.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

13:30

Foto: Tanjug, arhiva

Kad je reč o predsedničkim izborima - Nikolić je potvrdio procene da bi oni mogli da budu održani 9. aprila.

Rekao je i da je o svojoj ponovnoj kandidaturi razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kad je reč o parlamentarnim izborima, on je rekao da je u okolnostima tranzicije i krupnih odluka bolje češće proveravati volju građana.

Na pitanje novinara da li je dobro da imamo izbore na svakih godinu dana, on je rekao da ima poverenje u vladu i da ona radi dobro, ali:

"Ako žele da provere to što rade, ako se čini da je parlament postao mesto u kome se teško donose krupne odluke, zato što se koristi za promociju čak i nekih loših ideja, onda vlada može jednostavno da reši to novim izborima", rekao je predsednik.

Nikolić je istakao da kao predsednik Republike ne može da utiče na predsednika vlade po pitanju takve odluke, osim savetom:

"U rukama predsednika vlade je odluka o ostavci vlade, koja može da izazove nove parlamentarne izbore", rekao je Nikolić.

Kako kaže, ako vlada želi da proveri popularnost, posle nekih mera, ako želi da osigura mandat od četiri godine - to je njihovo pravo i to im Ustav dozvoljava.

"Mislim da je u vreme tranzicije, kada se krupne promene u društvu dešavaju, da je bolje češće proveravati volju građana", rekao je predsednik novinarima u Beogradu.

Dodaje da je uvek bio protiv toga, od 2000. godine kada su vlade pokušavale da ostanu četiri godine, a sprovode mere za koje se vidi da gube popularnost.

Po pitanju predsedničkih izbora podsetio je da oni, po Ustavu, moraju da se završe mesec dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, te da bi prvi krug mogao da bude 9. aprila, a eventualni drugi - 23. aprila.

Rekao je da je o svojoj ponovnoj kandidaturi razgovarao sa premijerom Vučićem, ali nije precizirao kakav je bio ishod tog razgovora.

"Jesmo, razgovarali smo, bićete na vreme obavešteni", odgovorio je predsednik Srbije na pitanje novinara da li je razgovarao sa premijerom o tome da li će se kandidovati za predsednika Republike.

Nikolić je rekao da je na predsednici Skupštine da za kampanju odredi period od 30 do 60 dana, te da misli da bi izbori mogli biti raspisani krajem ferbuara ili početkom marta.

"Novosti": SNS se sprema opšte izbore u aprilu

Lider Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić izdao je nalog stranci da se pripremi za slučaj održavanja "opštih izbora", koji bi mogli da budu održani u aprilu, pišu "Večernje novosti".

"Novosti" pišu da je baza SNS dobila instrukcije da sve stranačke resurse podignu u stanje pripravnosti, a da je slična direktiva izdata i u ostalim strankama na vlasti.

Taj list navodi da je Vučić "dao do znanja i ministrima na sednici Vlade da bi moglo da dođe do glasanja za Narodnu skupštinu na proleće iduće godine".

Prema izvorima "Večernjih novosti", glavna dilema je da li će predsednički kandidat ispred vladajuće stranke biti sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili Vučić.

Prema informacijama "Večernjih novosti", prvi čovek naprednjaka nije definitivno prelomio da li će se izlaziti i na republičko glasanje, ali zbog političke atmosfere u parlamentu i u društvu on ne isključuje opciju da se ponovo proveri legitimitet na svim nivoima.

"Nisam dobio poziv da posetim Sarajevo"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da nikada nije dobio zvaničan poziv da poseti Sarajevo, te da on ne može da se nameće da ide u goste, a da "nikada, nikome nije odbio poziv za posetu".

Odgovarajući na pitanje novinara da li će do kraja mandata posetiti Sarajevo, on je rekao da je postojao plan da u vreme kada Predsedništvom BiH predsedava bošnjački predstavnik da ga pozovu u zvaničnu posetu Sarajevu, ali da se to do sada nije ostvarilo.

"Ne mogu da se namećem da idem u goste, nikada nisam odbio da negde odem. Uvek pokušavam da uspostavimo što bolje odnose", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li će biti trojnog sastanka predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva on je rekao da postoje različite ideje, ali da ne moraju na trojnom nivou da se prave sastanci da bi imali bolje odsnose.

"To se radi bilateralno. Srbija nema loš odnos prema Hrvatskoj. Nijedan pojedinac u Srbiji na bilo kom položaju nikada nije ispoljio antagonizam prema Hrvatskoj", rekao je Nikolić.

n je dodao da se ponekad Hrvatskoj direktno odgovori na ono što što se u Hrvatskoj desi a odnosi se na Srbiju i srpske građane, te da onda "ispada kao da smo u svađi".

"Na nojoj hrvatskoj vladi je da se opredeli da li će biti zavisna od ultranacionalizma, od fašizma koji je postojao i koji se uvek nekako provlači. Da li će da zavisi njen uspeh od toga ukoliko izjavi da mrzi Srbiju ili ne? U Srbiji se izbori ne dobijaju na mržnji prema bilo kome, posebno ne na mržnji prema Hrvatskoj", rekao je predsednik.

Kako kaže, ako Hrvatska nastavi ovako i ako "kad god im se učini da im treba, zbog popularnosti na domaćem terenu, izvade Pavelićevu zastavu pa se pod njom slikaju", onda ne mogu očekivati da im Srbija veruje da oni žele dobre odnose.

Govoreći o odnosima sa zvaničnim Sarajevom on je naglasio da Sarajevo često čini greške prema Srbiji, a da naša zemlja priznaje BiH zato što je garant Dejtoinskog sporazuma, da ne čini ništa da je destabilizuje i da ne može da učini ništa da je stabilizuje.

"Srbija ima specijalne odnose sa RS koji su joj garantovani Dejtonskim sporazumom , ne znam šta još treba da uradimo. Dejtonski sporazum je zamislio državu koja funkcioniše, očigledno da tako kako je zamislio Bosna ne može da funkcioniše", naglasio je predsednik.

Upitan da li odluka Ustavnog suda da poništi referendum u RS može da podgreje tenzije u regionu on je rekao da misli da je Ustavnio sud "izašao iz toga šta mu je posao".

"Ne možete kada se desi referendum i na njemu proverite volju naroda da kažete da je neustavan. Pa taj narod piše Ustav i ako na referendumu donese nekakvu odluku onda bi trebalo da se zabrine onaj ko je pisao Ustav da li je Ustav po volji naroda ili nije", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: