Skat: Vide se koraci mešanja Rusije u politiku na Balkanu

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da se na Balkanu vide koraci mešanja Rusije u politiku.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.12.2016.

09:51

Skat: Vide se koraci mešanja Rusije u politiku na Balkanu
Foto: Tanjug, arhiva

On je kao primer naveo Crnu Goru gde Rusija, kako je rekao, pokušava da destabilizuje zemlju, jer ne podržava njenu politiku.

"U ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meša u politički proces, na strani onih koji se protive proširenju NATO-a, a sve više vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podržava", rekao je Skat u intervjuu za list "Danas".

On je ocenio da je Rusija jedina zemlja na svetu koja izgleda smatra da su "slabost i nestabilnost u susedstvu u njenom interesu" i koja se u tom smislu i ponaša.

Prema njegovim rečima, Rusija je proširenje NATO-a definisala kao pretnju Rusiji, a reč je zapravo o reakciji zemalja u susedstvu Rusije koje u NATO-u traže sigurnost i bezbednost, jer Rusiju doživljavaju kao agresivnu i nametljivu.

"Takođe smo videli da je Rusija nedavno i proširenje EU definisala kao pretnju. To smo jasno videli u Ukrajini", rekao je Skat.

"Svi imamo svoje uloge, ali isti interes"

Ambasador Kajl Skat ocenio je da ima snažne radne odnose sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa svim ministrima u vladi, jer dele isti interes, a to je stabilna Srbija koja napreduje u reformama, beleži rast i napreduje ka članstvu u Evropsku uniju.

Upitan da li je nivo poverenja između njega i srpskih zvaničnika sada niži, pošto je kritikovan za mešanje u unutrašnje stvari Srbije, Skat je odgovorio da ima snažne radne odnose ne samo sa premijerom Vučićem već i sa svim ministrima, uključujući i one koji su kritikovali neke njegove komentare.

"Svi mi imamo svoje uloge. Moja uloga je da podržavam američke interese i predstavljam američke vrednosti. Uloga srpskih političkih lidera je da podržavaju Srbiju i srpske interese, što oni i čine na način za koji misle da je najbolji. Međutim, mislim da imamo isti interes, a to je Srbija koja je stabilna, koja napreduje u reformama, koja beleži rast i napreduje ka članstvu u EU", rekao je Skat za list "Danas".

Prema njegovim rečima, svedoci smo makroekonomske stabilizacije u Srbiji, kao i rasta koji je iznad norme u Evropi.

"Sve su to pozitivni koraci, ali pred Srbijom je dug put i mislim da ona treba da nastavi sa reformama ka modernizaciji ekonomije, harmonizaciji propisa sa pravom EU i SAD će učiniti sve što mogu da je podrže", kaže ambasador.

Na pitanje da li je bezbednosna situacija u Srbiji pogoršana posle pronalaženja oružja u blizini kuće premijera, ambasador je rekao da je stabilnost u ovom regionu uvek razlog za brigu, ali da mu o ovom slučaju nisu poznati detalji.

"To je na premijeru i službama bezbednosti koje, siguran sam, o tome znaju mnogo više od mene", zaključio je Skat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: