Skat: Ja i srpski zvaničnici imamo isti cilj

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat rekao je da on i srpski zvaničnici, uključujući i one koji su kritikovali neke njegove komentare, imaju isti cilj.

Izvor: Beta

Subota, 03.12.2016.

00:04

Skat: Ja i srpski zvaničnici imamo isti cilj
Foto: Tanjug

Kako kaže, to je stabilna Srbija, Srbija koja beleži rast, napreduje i u reformama i na putu ka EU.

"Znate svi ovde imamo svoje uloge, moja je da podržavam američke interese i da predstavljam američke vrednosti. Uloga srpskih političkih lidera je da podržavaju Srbiju i srpske interese, što oni i čine na način na koji misle da je najbolji. Međutim, svi imamo isti cilj, a to je stabilna Srbija koja napreduje u reformama, beleži rast i napreduje ka članstvu u EU", rekao je Skat u intervjuu za vikend izdanje lista "Danas".

Skat je rekao da deli optimizam srpskih zvaničnika o postignućima i očekivanjima u ekonomiji.

Makroekonomska stabilizacija, rast iznad evropske norme, i, kako ljudi smatraju, poboljšanje inspekcijskog nadzora, smanjenje korupcije, sve su to pozitivni koraci, iako je pred Srbijom dug put, rekao je Skat i ponovio da će SAD učiniti sve što mogu da podrže Srbiju na putu reformi, modernizacije ekonomije, harmonizacije propisa sa EU, što mora da nastavi.

Upitan da prokomentariše to što ruski zvaničnici sve češće pominju NATO bombardovanje Srbije 1999, Skat je ocenio da s Rusijom postoji "poseban fenomen".

"Rusija je jedina zemlja na svetu koja smatra da je nestabilnost u njenom susedstvu u njenom interesu, i u tom smislu se i ponaša", rekao je ambasador.

"Oni su proširenje NATO-a smatrali kao pretnju Rusiji. Rusija je i proširenje EU nedavno definisala kao pretnju", naveo je Skat i dodao da se to jasno videlo u Ukrajini.

"A u ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meša u političke procese, na strani onih koji se protive širenju NATO-a, sve više vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podržava", naveo je Skat.

Upitan da li misli da je bezbednosna situacija u Srbiji ugrožena posle nalaženja oružja u Jajincima, kod Beograda, Skat je rekao da ne zna podatke o tome, ali da smatra da je stabilnost u ovom regionu uvek razlog za brigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: