Razbijena međunarodna mreža sajber kriminala

U međunarodnoj operaciji razbijena je najveća svetska sajber mreža pod imenom "Avalanš".

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2016.

07:00

Razbijena međunarodna mreža sajber kriminala
Foto: Thinkstock

Ona je korišćena kao platforma za pokretanje i upravljanje masovnim globalnim hakerskim napadima, saopštio je Europol.

Istraga je trajala četiri godine, a u operaciji su učestvovale policije 10 evropskih zemalja koje su zaplenile servere, zatvorile veb stranice i uhapsile pet osoba.

Samo u Nemačkoj mreža je izazvala štetu od šest miliona evra u koncentrisanim sajber napadima na onlajn bankarski sistem.

Mreža "Avalanš" je korišćena protiv onlajn bankarskih korisnika sa spem mejlovima. Kako se navodi, nedeljno je slato više od milion mejlova sa zaraženim fajlovima ili linkovima, a kada bi ih korisnici otvorili njihovi inficirani kopjuteri postali bi deo mreže.

Procenjuje se da je tako zaraženo više od 500.000 kompjutera širom sveta, a žrtve su identifikovane u 180 zemalja, navodi Europol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: