"Dan Republike, pa Dan slobode RS, pa Dan samostalnosti"

Predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u Banjaluci da se rezultati referenduma o danu RS ne mogu poništiti.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

12:40

On je istakao da se mogu poništiti samo posledice tog referenduma, prenosi "Avaz".

On je rekao da poslednja odluka Ustavnog suda predstavlja nastavak jedne sapunske opere koja se zove referendum.

"Eto, Ustavni sud je doneo odluku, ako sam ja dobro shvatio iz medija, da poništi rezultate. Ja apsolutno ne razumem šta izraz poništavanja rezultata znači. Svima je jasno kakvi su rezultati i niko ne može poništiti rezultate. Možda se mogu poništiti posledice rezultata ili neke odluke, ali rezultati ne mogu, jer je referendum održan i zna se rezultat svega toga. Zna se koliki procenat stanovništva podržava da se 9. januar slavi kao praznik u Republici Srpskoj. To je opet nepotrebno. Opet otvaranje stvari oko kojih nema saglasnosti. Opet otvaranje novih sukoba. Opet nastavak inaćenja i naguravanja od kojeg ćemo imati generalno negativne posledice", kazao je Ivanić.

Kako je istakao, praktičnih posledica nema.

"Jasno je da će 9. januar ostati praznik i da to niko ne može zaustaviti. Kako vreme više prolazi tako se vidi da je moj predlog, koji sam svojevremeno rekao, bio možda i najrealniji i najbolji i najpametniji. Samo dodati jednu reč u nazivu praznika i čekati novu priliku, pa ako neko ne bude zadovoljan što je 9. januar jednom bio Dan Republike, pa drugi put da se zove Dan slobode RS, pa treći put da se zove Dan samostalnosti, pa kako god. Možemo tako ići narednih 50 godina da shvate da nema potrebe da se ovo sve izaziva, da se ove teme otvaraju, da će 9. januar ostati naš praznik i da niko drugi nama ne može, ne može naterati da ga ne slavimo. Nadam se da će se i sa ovim staviti tačka i da će vlasti u RS jednostavno ostati čvrste pri uverenju da se 9. januar treba slaviti kao obavezujući praznik, nikako kao dobrovoljni, sa drugim nazivom da bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda", smatra Ivanić.

Podsetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je juče rezultate referenduma o Danu Republike Srpske održanog 25. septembra, jer, kako navode, referendum je sproveden uprkos privremenoj meri ovog suda kojom je zabranjeno održavanje referenduma.

U medijima se pojavila i vest da predsednik RS Milorad Dodik nije objavio rezultate referenduma o Danu Republike u Službenom glasniku RS, tako da rezultati tog referenduma pravno ne postoje.

Međutim, iz kabineta prvog čoveka Srpske su poručili da se objavljivanje tog rezultata ne može ni na koji način dovoditi u vezu sa njim.

Lider RS Milorad Dodik kaže da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma u RS direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: