Sud odbio da ukine pritvor crnogorskom novinaru

Poznatom crnogorskom novinaru, Jovu Martinoviću sudsko veće odbilo je da ukine pritvor, prenosi portal Vijesti.

Izvor: Glas Amerike

Petak, 02.12.2016.

11:53

Default images
Foto: Thinkstock

Martinović i pored protesta uglednih međunarodnih organizacija više od godinu dana boravi u pritvoru pod optužbom da je zajedno sa još 16 lica učestvovao u međunarodnom švercu narkotika.

Sudsko veće je odbilo predlog advokata odbrane da se ukine pritvor novinaru i još dvojici optuženih, u kome su njegovi pravni zastupnici naveli da se Jovo Martinović u pritvoru nalazi trinaest mjeseci, iako «nije trebalo da bude trinaest sekundi», navodi taj portal.

“Tužilaštvo se principijelno izjašnjava, kao i u svim predmetima organizovanog kriminala, nisu se promenile okolnosti jer nisu saslušani svedoci”, rekla je Specijalni tužilac Mira Samardžić u obrazloženju odluke o odbijanju zahteva odbrane.

Jovo Martinović počeo je svoju odbranu pred specijalnim većem Višeg suda u Podgorici, navodeći da je sa optuženim Duškom Martinovićem, članom međunarodne bande pljačkaša “Pink Panter”, i ostalima imao samo službene kontakte.

“Što se tiče tačke sedam optužnice, da sam posredovao u kupovini 20 kilograma marihuane između Duška Martinovića i Namika Selmanovića (svedoka saradnika u procesu) apsolutno odbacujem ove navode. Nikada sa Namikom Selmanovićem nisam razgovarao u vezi sa drogom”, rekao je Martinović.

“Sa Selmanovićem, Duškom Martinovićem i optuženim Hadžibeti Jonuzom imao sam samo službene kontakte”, rekao je on.

On je objasnio da je snimio dva dokumentarna filma sa Duškom Martinovićem, jer je on ležao u Francuskoj u vezi kriminalne organizacije «Pink Panteri».

Martinović je takođe rekao i da ne razume optužnicu, posebno njenu prvu tačku u kojoj piše da je on, koristeći znanje novinarske profesije, Dušku Martinoviću instalirao «odgovarajuću aplikaciju» na mobilnom telefonu kako bi, bez straha od prisluškivanja od strane policije, mogao da obavi razgovor u vezi sa drogom.

“Pitam tužioca koja je to odgovarajuća aplikacija, da mi objasni, te da li je zabranjena”, upitao je novinar koji je godinama sarađivao sa brojnim zapadnim medijima, a njegov branilac naglasio da se u optužnici umesto reči “odgovarajuća” mora navesti konkretna aplikacija koju je okrivljeni instalirao, kao i da u istrazi nije vještačen nijedan mobilni telefon.

Novinar je na suđenju rekao i da je sa Duškom Martinovićem razgovarao mobilnim telefonom isključivo putem legalnog broja i kartice, a ne posredstvom vajbera, interneta ili bilo čega drugog.

”.

Duško Martinović: Jovo odbio da učestvuje u nabavci droge

Okrivljeni Duško Martinović je na glavnom pretresu rekao je da mu je njegov prezimenjak, istraživački novinar Jovo Martinović, rekao da “nema šanse” da ga poveže sa osobama koje se u Albaniji bave nabavkom marihuane, jer na te stvari ne gleda dobronamjerno, prenose lokalni mediji.

Duško Martinović, član organizacije kradljivaca dragulja "Pink Panter" priznao je na suđenju da je jedini kriv za šverc heroina, kokaina i 20 kilograma marihuane, te da je u nabavku marihuane bio uključen i Namik Selmanović.

“Pitao sam Jova da li zna nekoga u Albaniji ko se bavi nabavkom marihuane, jer je radio intervjue za dokumentarne filmove i tražio sam da me spoji sa nekim od tih osoba”, rekao je Duško Martinović i objasnio da je pitao njega jer je novinar istraživač. “Rekao je da ne može da mi nabavi nikakav kontakt”.

Duško Martinović je rekao da je od novinara zatražio Selmanovićev novi broj telefona, te da je u Jovo u Ulcinju sjedio u istoj kafani u kojoj su sedjeli on i Selmanović, ali za drugim stolom.

“U Ulcinju mi je (Jovo) doslovce rekao: Momci, ne želim da znam bilo što u vezi sa vašim dogovorom. Isključite me iz toga, ne gledam na to dobronamerno. Ja sam protiv toga”, ispričao je osuđivani “Pink Panter”.

“On nije učestvovao nijednog trenutka u mojem i Selmanovićevom razgovoru, niti se približavao našem stolu”

Odgovarajući na pitanje advokata Mitra Mugoše, Martinović je rekao da je za učešće u dokumentarnim filmovima od Vajs televizije dobio 12,000 dolara, te da mu francuski Kanal plus nije platio ništa.

“Bio je u pripremi i intervju za TV stanicu iz Londona, i za to je trebalo da dobijem 20,000 funti, ali sam uhapšen i to nije realizovano. Ovi dogovori su išli preko Jova. Trebalo je da učestvujem i u snimanju filma “Put kalašnjikova”, ali je to završeno bez mene i Jova, koji je trebao da bude producent.

Suđenje Jovu Martinoviću, optuženog za posredovanje u trgovini narkotika, i grupi od još 16 osoba uhapšenih u zajedničkoj akciji crnogorske i hrvatske policije protiv i optuženih za međunarodni šverc droge, nastavlja se 5. decembra.

Međunarodne organizacije za zaštitu novinara zatražile su ranije od crnogorskih vlasti puštanje Jova Martinovića na slobodu i fer suđenje, a njegovi brojni saradnici iz Ekonomista, Fajnenšl Tajmsa, Zidojče Cajtunga i Vajsa stali u njegovu odbranu, navodeći da je crnogorski novinar “oličenje integriteta i profesionalnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: