Lončar o kol-centru: Nema razloga da kukamo i blatimo

Uskoro će mesec dana kako je počeo da radi kol-centar Ministarstva zdravlja preko kojeg je moguće zakazati pregled kod izabranog lekara.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

16:38

Lončar o kol-centru: Nema razloga da kukamo i blatimo
Foto: Freeimages.com

Nadležni tvrde da su pacijenti zadovoljni, ipak ima i ocena da su lekari pretrpani administracijom. Na to ministar Lončar odgovara - Nema razloga da kukamo i blatimo svaki novi sistem.

Nakon šezdesetak poziva, do kraja smene Tijana Popović primiće još najmanje 90 poziva, jer u toku radnog vremena zakaže preglede za 150 pacijenata.

"Nas pozove pacijent, objasni nam kom Domu zdravlja pripada, pošto smo na celoj teritoriji Srbije, neki put su to i gradovi u pitanju, da nam svoje podatke, pronađemo izabranog lekara, pošto za izabranog lekara zakazujemo. Može i za više lekara, na primer ginekologija, stomatologija da se zakaže u isto vreme ili na primer.bračni parovi zakazuju zajedno preglede", navodi Popovićeva.

Cilj novog sistema zakazivanja koji se nadovezuje na nedavno primenjeni IZIS jeste da građani što pre i jednostavnije dođu do izabranog lekara, koji ih po obavljenom pregledu, ako je to potrebno, upućuje na dalje lečenje u ustanove na sekundarnom i tercijarnom nivou.

"Možemo da vam kažemo da se dnevno obradi oko 2.000 zahteva, Ministarstvo prati zahteve korisnika, a od Nove godine predviđamo još veći broj agenata", kaže
Miroslav Pevac iz Ministarstva zdravlja.

Pacijenti zadovoljni, a zbog novog sistema lekari zatrpani administracijom.

"To je perod privikavanja i dok oni uđu u to, naravno da će sve to biti lakše. Na svakom početku je teško i nema razloga da kukako i blatimo svaki sistem. Do juče ste svi kukali da su gužve u domovima zdravlja, da ne može da se dođe, sad imate sređen sistem. Sad opet nešto ne valja, sad ste se vi sažalili na lekare, pa i to se radilo do juče na mašinama za kucanje, gde je bilo teže i trebalo je više vremena", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Domovi zdravlja koji su imali problem na početku sada su već uskladili sistem rada

"U početku pacijenti su zakazivali kroz centralni kol-centar i desi se da se zakaže korisnik, ali da ga mi u sistemu ne prepoznamo, onda smo to prepoznali kao problem i onda smo napisali uputstvo za sve medicinske sestre kako bi se one upoznale kako je najlakše da sve te pacijente prikažemo u dnevnoj evidenciji", navela je Slavica Đorđević iz Doma zdravlja Palilula.

Novi sistem zakazivanja primenjuje se u svim domovima zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: