Sa Kube u Srbiju, ali neće se zadržavati - cilj Španija

Poslednji u nizu prihvatnih centara za izbeglice otvoren je u Dimitrogradu, a nameće se pitanje da li je Srbiji potreban toliki broj centara.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

16:20

Sa Kube u Srbiju, ali neće se zadržavati - cilj Španija

Ajša al Menšedau je s mužem i troje dece put Evrope krenula iz Iraka u februaru. Pre nego što su uspeli da uđu u Srbiju, u Makedoniji su proveli osam meseci.

"Od februara putujemo. Najviše vremena proveli smo u kampu u Makedoniji. Ovde smo stigli pre dva dana. Naravno da želimo dalje, u Austriju, gde imamo rođake", rekla je Ajša.

U novoizgrađenom prihvatnom centru u Dimitrovgradu ima 66 mesta i sve je popunjeno. U centru su uglavnom žene i deca iz Iraka i Avganistana, a tu je i jedna porodica s Kube.

"U Srbiji sam desetak dana i probaću da odem u Španiju. Najviše zbog jezika koji je isti, a mislim da je za mene i moju porodicu najlakše da emigriramo u tu zemlju", kaže Mildrej Iznaga sa Kube.

Još jedan prihvatni centar kapaciteta 250 mesta biće uskoro otvoren u blizini Pirota, kao i centar Divljana koji bi trebalo da bude završen do sredine meseca i gde će moći da bude smešteno još 220 migranata.

"Država je obećala, tačnije obavezala se da će obezbediti šest hiljada kreveta u centrima za smeštaj migranata. Država je to i postigla, ono što trenutno radimo je poboljšanje uslova u već postojećim kapacitetima, odnosno u nekim centrima gde smo imali rab holove i šatore trudimo se da to više nemamo, već da na nekim drugim lokacijama izgradimo solidne , čvrste zgrade. To i postižemo, šest hiljada mesta smo obećali, toliko smo i obezbedili", navodi Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u Srbiji trenutno ima nešto više od šest hiljada migranata, od kojih je 5300 smešteno u prihvatne centre. Oko 100 migranata nalazi se na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija. I dalje ih ima u beogradskim parkovima i napuštenim zgradama oko Glavne autobuske stanice, ali sve manje zbog niskih temperatura.

"O novom talasu izbeglica nije ni zahvalno, ni lako pričati u ovom momentu. Da bi smo imali novi talas izbeglica, odnosno migranata, morao bi da postoji jasan poziv zemlje finalne destinacije. U proteklom periodu to je bila Nemačka, a takvog poziva trenutno nema. Ono što država Srbija trenutno radi, jeste da ojača svoje granice, od letos funkcionišu združene snage vojske i policije na granicama, što je već dalo rezultate", dodaje Mišković.

Srbiju i dalje velika većina migranata posmatra kao tranzitnu zemlju na putu ka Zapadnoj Evropi. Čak i oni koji izraze nameru da ostanu ovde u stvari čekaju bilo kakvu mogućnost da pređu u Mađarsku ili Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: