Rezultati referenduma u RS nevažeći? "Napad na Dodika"

Predsednik RS Milorad Dodik nije objavio rezultate referenduma o Danu Republike u Službenom glasniku RS, tako da rezultati tog referenduma pravno ne postoje.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.12.2016.

16:42

Rezultati referenduma u RS nevažeći?
Foto: Tanjug

Kako je preneo sarajevski portal Vijesti.ba, u članu 5. Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma navedeno je da će "rezultati referenduma biti objavljeni u formi izveštaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od dana konstatovanja rezultata referenduma".

Rezultati referenduma tom odlukom su konstatovani 11. oktobra, ali oni u formi izveštaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u datom roku, navodi portal.

Pravni stručnjaci tvrde da referendum "pravno ne postoji" bez objavljivanja izveštaja o rezultatima u zakonskom roku.

Kako je prošlo 18 dana od isteka zakonskog roka za objavljivanje izveštaja o referendumu u Službenom glasniku RS, sprovedeni referendum može se smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnenja u RS, piše portal Vijesti.ba.

"To će predsedniku RS u određenom smislu olakšati poziciju pred Tužilaštvom BiH. Sa druge strane, treba imati u vidu da se Dodik oglušio o odluku Ustavnog suda o zabrani sprovođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njegovom održavanju", navodi se u tekstu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, sarajevski portal dodaje da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) čekala objavljivanje izveštaja o rezultatima referenduma u Službenom glasniku kako bi referendum stavila van snage.

"Dodika su o tome navodno obavestili njegovi izvori u Savetu za primenu mira (PIC), što mu je, pored straha od Tužilaštva BiH, bilo više nego dovoljno da se odluči za scenario", piše u tekstu.

Međutim, iz kabineta prvog čoveka Srpske poručuju da se objavljivanje tog rezultata ne može ni na koji način dovoditi u vezu sa njim.

Taj postupak, stoji u saopštenju dostavljenom medijima, ustavno i zakonski je u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS, koja tu proceduru i sprovodi i koja je u toku, a nakon pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Veću naroda Republike Srpske, što su pokrenuli bošnjački delegati.

Nakon završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske će objaviti Izveštaj o rezultatima republičkog referenduma.

Iz kabineta poručuju da su stoga sve plasirane informacije, koje dovode u vezu predsednika Republike sa ovim postupkom koji sprovodi Narodna skupština Republike Srpske, netačne i zlonamerne.

"Smatramo da je današnje pisanje pojedinih medija iz FBiH tendenciozno i usmereno isključivo na rušenje ugleda predsednika Milorada Dodika i funkcije koju on obavlja", navodi se u saopštenju.

Ovim povodom oglasio se i Biro za odnose s javnošću Narodne skupštine RS saopštenjem u kojem stoji da će Izveštaj o konstatovanju rezultata republičkog referenduma biti objavljen u Službenom glasniku u skladu sa Ustavom - čim bude okončana procedura u Ustavnom sudu Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je 17. septembra doneo privremenu meru kojom se zabranjuje održavanje referenduma o Danu RS, ali je, uprkos tome, referendum održan 25. septembra.

Tužilaštvo BiH je zbog održavanja referenduma otvorilo predmet u kojem je predsednik RS Milorad Dodik prvoosumnjičeni.

On je još 3. oktobra trebalo da se pojavi na saslušanju u Tužilaštvu BiH, ali je odbio poziv, navodeći da se u Sarajevu ne oseća sigurnim i da je spreman da da izjavu u nekoj od pravosudnih institucija RS.

U međuvremenu su u Tužilaštvu BiH saslušani svi članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, jedni u svojstvu osumnjičenih, a drugi, poslanici u parlamentu RS, u svojstvu svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: