BiH: Uhapšen bivši ministar Damir Hadžić

Bivši ministar saobraćaja i komunikacija BiH i nekadašnji načelnik sarajevske opštine Novi Grad Damir Hadžić uhapšen je u Sarajevu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.12.2016.

08:42

BiH: Uhapšen bivši ministar Damir Hadžić
freeimages.com

On je uhapšen zbog malverzacija s gradskim zemljištem.

Hadžić je uhapšen u nastavku akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) koja se sprovodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevu i u saradnji s Obaveštajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo najavilo je da će više informacija u vezi s Hadžićevim hapšenje biti poznato tokom dana.

Damir Hadžić je 2000. godine sa 24 godine postao najmlađi načelnik jedne opštine u BiH. Posle toga, na tu funkciju je biran još dva puta.

Na opštim izborima 2010. godine postao je poslanik u Parlamentu Federacije BiH, a početkom 2012. godine imenovan je za ministra saobraćaja i komunikacija u Savetu ministara BiH.

Pored Hadžića, policija je uhapsila i sudskog veštaka građevinske struke Kasima Zuluma.

Kako prenose sarajevski mediji, Zulum je bio veštak u postupku utvrđivanja cene zemljišta koje je opština Novi Grad, u vreme kada je na njenom čelu bio Hadžić, izuzela, a potom Esedu Radeljašu isplatila više od miliona maraka.

Hadžić se dovodi u vezu s aferom oko dodele zemljišta u sarajevskom naselju Nedžarići, zbog koje su ranije uhapšeni nekadašnji odbornik Esed Radeljaš, bivši pravobranilaca sarajevske opštine Novi Grad Nedžad Kapetanović, bivša pomoćnica načelnika te opšine Jasmina Horo i šef Odseka za imovinsko-pravne poslove opštine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Radeljašu je 2006. godine opština Novi Grad dodelila zemljište u Nedžarićima uz naknadu od 51.340 konvertibilnih maraka (oko 26,2 hiljade evra). Radeljašu je zemljište dodeljeno bez javnog poziva, što je suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine.

Zemljište je Radeljašu oduzeto 2010. godine, jer nije ispuio ugovorne obaveze i nije u predviđenom roku na njemu izgradio poslovni objekat. On je u to vreme bio odbornik u Skupštini opštine Novi Grad i od opštine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište.

Odšteta mu je odobrena u iznosu 23 puta većem od naknade koju je platio i isplaćeno mu je više od milion maraka (više od 500 hiljada evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: